Εγκυμοσύνη και αντικαταθλιπτικά: τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος γυναίκα;

Μια ιδιαίτερη περίοδος ξεκινά. Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος γυναίκα που όμως βρίσκεται κάτω από τη σκιά του μαύρου ήλιου;

Θα πρέπει να σταματήσω να παίρνω το αντικαταθλιπτικό μου, ενώ είμαι έγκυος;

Η απόφαση θα ληφθεί μόνο σε συνεργασία με το γιατρό σας. Τα φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να φτάσουν στο έμβρυο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα αντικαταθλιπτικά έχουν συσχετιστεί με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα στα νεογνά, καθώς και νευρικότητα, δυσκολία στη σίτιση, και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, οι μητέρες που σταματούν τα φάρμακα μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να επανεμφανίσουν κατάθλιψη, γι αυτό πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της λήψης αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο γιατρός μπορεί να τους βοηθήσει να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για εκείνες και το μωρό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γυναίκα και ο γιατρός της μπορεί να αποφασίσουν να μειωθεί σταδιακά η δόση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δόση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να νιώσει καλύτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό, όπου σε άλλη περίπτωση ο κίνδυνος της κατάθλιψης θα ήταν μεγαλύτερος.

Πάντα όμως η απόφαση παίρνεται σε συνεργασία με το γιατρό. 

Θα πρέπει να σταματήσω να παίρνω το αντικαταθλιπτικό μου, ενώ θηλάζω;

Πολλές γυναίκες σταματούν να παίρνουν τα φάρμακά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται όμως να αρχίσουν να τα παίρνουν και πάλι μετά τη γέννηση του μωρού.

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, επειδή τα φάρμακά μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα, ο θηλασμός μπορεί να δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο για ένα βρέφος και να νοσηλευτεί. Ωστόσο, μια σειρά από ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά έχουν χρησιμοποιηθεί με σχετική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Η γυναίκα πρέπει να συζητήσει με το γιατρό της για το αν μπορεί να συνεχίσει να παίρνει αντικαταθλιπτικά, αν επηρεάζουν το θηλασμό, αν πρέπει να διακοπεί ο θηλασμός και τι μπορεί να συμβεί στη δική της ξεχωριστή περίπτωση. Ο θηλασμός έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για το μωρό, εξίσου σημαντικό όμως είναι να παραμείνει υγιής και η μητέρα, έτσι ώστε να μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα του μωρού. 

Πάντα όμως η απόφαση παίρνεται σε συνεργασία με το γιατρό. 

(16421)