Διατροφικές συμβουλές για πιο υγιεινά Χριστούγεννα

Με καλή διάθεση και οργάνωση θα μπορέσετε να απολαύσετε αυτή την περίοδο χωρίς τύψεις και ενοχές!

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και μαζί τους έρχεται και η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσετε με συγγενικά και αγαπημένα σας πρόσωπα, γιορτάζοντας τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Ωστόσο, μαζί με την χαρά των γιορτών, συχνά παρατηρείτε άγχος για τους διατροφικούς πειρασμούς που ελλοχεύουν αυτές τις ημέρες. Τραπεζώματα, εξορμήσεις, γλυκά με πρωταγωνιστές τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, καθώς και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ επικρατούν τις Χριστουγεννιάτικες αυτές ημέρες, φέρνοντας μαζί τους παραπανίσια κιλά από τα οποία συνήθως δεν είναι εύκολο να απαλλαχθείτε!

Με καλή διάθεση και οργάνωση όμως, θα μπορέσετε να απολαύσετε αυτή την περίοδο χωρίς τύψεις και ενοχές!

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα πιο σημαντικά TIPS για πιο υγιεινά Χριστούγεννα.

Εφαρμόστε τη Μέθοδο του Πιάτου

Όταν είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι γεμίστε το ½  πιάτο με σαλάτα εποχής ή λαχανικά ψητά/βραστά και ξεκινήστε πρώτα από αυτά.

Στο ¼ του πιάτου σας βάλτε ψητό άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, μπριζόλα, μπιφτέκια). Αφαιρέστε την πέτσα, καθώς και το ορατό λίπος από τα κρεατικά σας! Επίσης, περιορίστε τις πολλές σάλτσες και τα dressing.

Το υπόλοιπο ¼ του πιάτου σας καλύψτε το με υδατάνθρακες, δηλαδή ψωμί, μακαρόνια, ρύζι (εάν υπάρχει η δυνατότητα προτιμήστε τα ολικής αλέσεως δημητριακά).

Σε περίπτωση που υπάρχει μπουφές, γεμίστε πάλι το ½  πιάτο με σαλάτα και στο υπόλοιπο ½  επιλέξτε εδέσματα της επιλογής σας.

Ολοήμερη νηστεία μέχρι το ρεβεγιόν;

Η ολοήμερη αφαγία έως την ώρα του επικείμενου δείπνου με σκοπό να φάτε ελευθέρα ότι επιθυμητέ ΔΕΝ αποτελεί σωστή πρακτική.

Αν μείνετε νηστικοί μέχρι το ρεβεγιόν, το πιο πιθανό είναι να είστε περισσότερο λαίμαργοι χωρίς να μπορείτε να κάνετε σωστές διατροφικές επιλογές.

Μην παραλείπετε, λοιπόν, τα υπόλοιπα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλώς μετριάστε τα σε θερμίδες. Έτσι, θα απολαύσετε τα γιορτινά εδέσματα, λιγότερο πεινασμένοι και περισσότερο πειθαρχημένοι.

Προσπαθήστε να τηρήσετε κανονικά τα γεύματά σας, ξεκινώντας με ένα σωστό πρωϊνό, χωρίς να παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα καταναλώνοντας ένα πιο ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα.

Το μεσημεριανό πρέπει να είναι χορταστικό και ταυτόχρονα με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο:

  • Σαλάτα εποχής με λίγο λάδι και 2 Αυγά βραστά/ποσέ/μελάτα
  • Τονοσαλάτα με λίγο ελαιόλαδο
  • Αραβική Πίτα Ολικής με Τυρί χαμηλό σε λιπαρά, Αυγό βραστό και Λαχανικά εποχής

Έχοντας καταναλώσει όλα τα γεύματα της ημέρας σας θα κάνετε πιο εύκολα σωστές διατροφικές επιλογές στο τραπέζι, δεν θα ξεφύγετε στην ποσότητα των γευμάτων σας και το πιο σημαντικό, δεν θα νιώσετε καμία στέρηση!

Προσοχή στο τσιμπολόγημα!

Για να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα από όλα τα φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι, προσπαθήστε να τρώτε από το πιάτο σας με σκοπό να έχετε συναίσθηση της καταναλισκόμενης ποσότητας.

Επίσης, είναι σημαντικό να τρώτε αργά και το γεύμα σας να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, χρόνος που απαιτείται ώστε να φτάσει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, τρώγοντας με αυτό τον τρόπο μικρότερη  ποσότητα φαγητού.

Και με το αλκοόλ τι γίνεται;

Σίγουρα τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος με πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν και κατανάλωση αλκοόλ. Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι το αλκοόλ είναι υψηλό σε θερμίδες!

Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από  1-2 ποτήρια αλκοόλ και κάνετε ολιγοθερμιδικές επιλογές, όπως είναι το κρασί (προτιμήστε το κόκκινο που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες), η μπύρα ή το τζιν με προσθήκη σόδας και όχι κάποιου υδατανθρακούχου ροφήματος. 

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά, γίνεται;

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες είναι μερικά από τα γλυκά-πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων.

Είναι ακατόρθωτο να αντισταθείτε στην κατανάλωση των γλυκών;

Χρειάζεται απλά προσοχή και όχι στέρηση!

Τα μελομακάρονα υπερέχουν σε θρεπτικά συστατικά, καθώς τα κύρια συστατικά τους είναι το μέλι, τα καρύδια και το ελαιόλαδο. Αντίθετα, οι κουραμπιέδες περιέχουν αυξημένη ποσότητα λίπους, καθώς είναι πλούσιοι σε ζωικό βούτυρο από το οποίο συνήθως παρασκευάζονται. Παράλληλα, η ζάχαρη άχνη που περιέχουν τα επιβαρύνει με «κενές» θερμίδες. 

Ενυδατωθείτε!

Το νερό  σας κρατάει  ενυδατωμένους  και βοηθά στην καλή λειτουργία του σώματος αλλά και των μηχανισμών πέψης του οργανισμού σας.

Προσοχή στις “κρυφές” πηγές θερμίδων! 

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσλαμβάνουν μαζί με τα υγρά και ατελείωτες θερμίδες καταναλώνοντας ροφήματα καφέ που περιέχουν σιρόπι και σαντιγί, καθώς και αναψυκτικά ποτά πλούσια σε ζάχαρη.

Extra Tip:

Βάλε ένα μπουκάλι με νερό σε κάποιο εμφανές σημείο στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στη δουλειά. Η εικόνα του θα σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να πιείς νερό! 

Μείνετε δραστήριοι!

Είναι γιορτές και έχετε μερικές μέρες άδεια από την εργασία σας. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις «μπαταρίες» για τη νέα χρόνια. Η πνευματική ξεκούραση είναι πολύ σημαντική αλλά δεν πρέπει να παραμελείτε το σώμα σας. Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χρόνο σας, βάζοντας τα θεμέλια για το νέο έτος με περισσότερη κίνηση! Τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν η αφορμή για έναν μικρό περίπατο σε ένα κοντινό πάρκο ή ακόμα και για να ξεκινήσετε μια καινούργια αθλητική δραστηριότητα.

Τηρείστε, λοιπόν, το μέτρο στα γιορτινά τραπέζια και κρατείστε την σειρά σας τις υπόλοιπες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο οι ενδεχόμενες μικρές υπερβάσεις τις δύο βασικές ημέρες των εορτών δεν θα σας επιβαρύνουν, αντιθέτως θα σας βοηθήσουν να χαρείτε τις γιορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα χωρίς τύψεις και προσθήκη ανεπιθύμητων κιλών!

Πηγή: iatronet.gr

(26)