ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Ο θυρεοειδής χρόνια δεν κοιτά…»

Το όργανο που ελέγχει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού είναι ο θυρεοειδής αδένας. Πόσοι όμως γνωρίζουν τις αδυναμίες ή και τις ευαισθησίες του; Τα χαρίσματα αλλά και τους κινδύνους του; Είναι αλήθεια ότι όταν εμφανίζει κακοήθεια πρόκειται για ένα ”καλό” καρκίνο;

Το 60% που πάσχουν από θυρεοειδοπάθεια, δεν το γνωρίζουν όπως δεν γνωρίζουν ότι είναι από τους καρκίνους που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης τους και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στο πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μαστίζεται από την οικονομική κρίση, αυτό το γεγονός αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς, σε ποιοτική επέμβαση θυρεοειδεκτομής;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσουν αλλά και θα ενημερώσουν το κοινό διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Ιατρική Εκδήλωση που συνδιοργανώνει ο παλαίφατος Σύλλογος των Αθηναίων με τον Γενικό Χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη με θέμα: «Ο θυρεοειδής χρόνια δεν κοιτά…».

(Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Συλλόγου των Αθηναίων (οδός Κέκροπος 10, Πλάκα), την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30.)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

  • Ευανθία Διαμάντη Κανδαράκη, Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος με θέμα:

« Όζοι θυρεοειδούς: ο όζος είχε τη δική του ιστορία…»

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στο γενικό πληθυσμό (37% – 75%). Τα τελευταία χρόνια, η διάγνωση και η διαχείριση των όζων έχει αλλάξει σημαντικά. Η πλειοψηφία των θυρεοειδικών όζων είναι ασυμπτωματικοί, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών (5%-10%), κρύβουν κάποια κακοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία των όζων είναι συντηρητική.

  • Λεωνίδας Ντούντας, Καθηγ. Ενδοκρινολογίας και Εσωτ. Παθολογίας με θέμα:

«Καρκίνος θυρεοειδούς: Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι πρέπει να κάνετε»

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο συχνός ενδοκρινικός όγκος και ο πιο γρήγορα, σε συχνότητα, αυξανόμενος καρκίνος ιδιαίτερα στις γυναίκες σε αναλογία 3: 1. Συνήθως η νόσος είναι ανώδυνη και ασυμπτωματική εάν όμως ξαφνικά ο ασθενής παρατηρήσει μια ανώδυνη μάζα ή πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού, πρησμένους αδένες, έναν πονόλαιμο που δεν βελτιώνεται, πρέπει να επισκεφθεί τον ενδοκρινολόγο του για να εξετασθεί.

  • Θανάσης Παπανικολάου, Ιατρός ακτινολόγος με θέμα:

«Η αξία του υπερηχογραφήματος στη διάγνωση της θυρεοειδικής νόσου»

Η διενέργεια εξειδικευμένου υπερηχογραφήματος θυρεοειδούς, βοηθάει τόσο τους ασθενείς όσο και τους χειρουργούς. Οι ασθενείς επωφελούνται επειδή με την ακρίβεια της διάγνωσης αποφεύγονται οι περιττές επεμβάσεις ενώ οι χειρουργοί  θυρεοειδούς σχεδιάζουν καλύτερα το πλάνο της επέμβασης που θα διενεργήσουν και αυτό έχει σαφές ευεργετικό αποτέλεσμα για τον ασθενή επίσης.

  • Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός χειρουργός, χειρουργός θυρεοειδούς με θέμα:

«Ανάσα ζωής η ποιοτική θυρεοειδεκτομή, στον καρκίνο θυρεοειδούς»

Η ποιοτική θυρεοειδεκτομή εκτός του ότι είναι ασφαλής επέμβαση για τον ασθενή, του προσφέρει άμεση ανάρρωση και επάνοδο σε όλες του τις δραστηριότητες πολύ γρήγορα. Σε ασθενείς με  κακοήθεια και όταν αυτή διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο η ίαση μπορεί να αγγίξει το 100%, αρκεί να διενεργηθεί η ογκολογική επέμβαση που απαιτείται και η οποία έχει κανόνες απαράβατους. Αυτές οι επεμβάσεις διενεργούνται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς και ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε και εξειδικευμένους και έμπειρους χειρουργούς θυρεοειδούς.

(Στο πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση συνοδεία πιάνου και σαξοφώνου στην ισόγεια αίθουσα του Συλλόγου.)

(114)