Γυναικεία κατάθλιψη: εχθρός για την συντροφική σχέση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατάθλιψη περιορίζει την συναισθηματική «ακρίβεια» των γυναικών.

Ένα άτομο με κατάθλιψη μπορεί να αποσύρεται, να εκφράζει έντονες ανάγκες, να είναι επιθετικό ή να εκφράζει μια άκαμπτη συμπεριφορά. Αλλά υπάρχει ακόμα ένας τρόπος με τον οποίο η κατάθλιψη απομονώνει τον έναν σύντροφό από τον άλλο.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς ερευνητές, η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Τραυματίζει αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «ενσυναίσθηση» και το βαθμό στον οποίο μπορούμε με ακρίβεια να αντιληφθούμε πώς νιώθει ή τι σκέφτεται ο άνθρωπος που είναι κοντά μας. Αυτή η ιδιότητα της κατάθλιψης μπορεί να διογκώνει την απομόνωση και άρα τη θλίψη και κατά συνέπεια συμβάλλει στη διατήρηση αυτού του φαύλου κύκλου.

Οι Gadassi και Mor από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και ο Rafaeli από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα δυναμικά στις σχέσεις και ειδικότερα το ρόλο που μπορεί να παίζει το φύλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Η έρευνα αποκάλυψε ένα ιδιαίτερο φαινόμενο: «Το αποκαλέσαμε «φαινόμενο των συντρόφων», λέει η Gadassi, απόφοιτη ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ισραήλ.

Εξηγεί: «Η κατάθλιψη στις γυναίκες επηρεάζει την ακρίβεια της αντίληψης των συναισθημάτων. Αλλά ταυτόχρονα, επηρεάζει αρνητικά και την ακρίβεια της αντίληψης των συντρόφων τους!» Πενήντα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια (έγγαμα και μη) που ήταν τουλάχιστον για πέντε χρόνια σε σχέση συμμετείχαν στην έρευνα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο για να αξιολογηθούν τα ενδεχόμενα συμπτώματα κατάθλιψης. Κατόπιν, η ικανότητά τους να κατανοήσουν συναισθήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις εξετάστηκε τόσο στο εργαστήριο, όσο και στην καθημερινότητά τους.

Στο εργαστήριο, τα ζευγάρια βιντεοσκοπήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας 12-λεπτης συζήτησης κατά τη διάρκεια της οποίας ο ένας σύντροφος ζητούσε βοήθεια από τον άλλον. Στη μέση της συζήτησης, αντάλλαξαν ρόλους: αυτός που ζητούσε βοήθεια έγινε αυτός που καλούνταν να βοηθήσει. Μετά, οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τις καταγεγραμμένες συνομιλίες και έγραφαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τους συντρόφους τους.

Οι αναφορές αξιολογήθηκαν για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των αντιλήψεων του κάθε ατόμου και την αυτοπεριγραφή του συντρόφου του. Σε ένα δεύτερο χρόνο, οι συμμετέχοντες κράτησαν ημερολόγιο για 21 ημέρες, βαθμολογώντας μια λίστα από αρνητικά και θετικά συναισθήματα για της σχέση (τόσο τα δικά τους όσο και του συντρόφου τους), σε μια πενταβάθμια κλίμακα. Αυτά τα ημερολόγια αξιολογήθηκαν επίσης για το κατά πόσο οι συμμετέχοντες έδειχναν ακρίβεια στην κατανόηση των συναισθημάτων του συντρόφου τους.

Και από τα δύο τεστ, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσο εντονότερη ήταν η κατάθλιψη σε μια γυναίκα, τόσο πιο περιορισμένη ήταν η δυνατότητά της να καταλάβει πως ένιωθε ο σύντροφός της. Η παρουσία της κατάθλιψης στους άνδρες δεν επηρέαζε σημαντικά την ικανότητά τους για ενσυναίσθηση.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα προέκυψαν από τις καταγραφές των ημερολογίων: Όταν οι γυναίκες είχαν εντονότερο βαθμό κατάθλιψης, οι σύντροφοί τους γίνονται επίσης λιγότερο ικανοί να καταλάβουν πώς αισθάνονται οι σύντροφοί του. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε κατάθλιψη, η σχέση υποφέρει περισσότερο. Φυσικά, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να αξιολογηθεί καλύτερο ο ρόλος του φύλου στις διαπροσωπικές σχέσεις σε ότι αφορά την κατάθλιψη. Ωστόσο, η έρευνα αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα για την επίδραση της ψυχικής δυσκολίες στις σχέσεις μας και καταδεικνύει τη σημασία της πρόληψης απέναντι στα ψυχικά νοσήματα. Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο επερχόμενο τεύχος του περιοδικού Psychological Science.

Πηγή: www.sciencedirect.com

(10724)