Γιατί πρέπει να φοράω γυαλιά ηλίου στα χιόνια;

Το ηλιακό φως εκτός από το ορατό φάσμα περιέχει και την υπεριώδη ακτινοβολία η οποία δεν είναι ορατή. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών βλάβες στα μάτια και στους ιστούς γύρω από αυτά.

Ξεκινώντας από το δέρμα η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στην περιοχή των βλεφάρων το οποίο μπορεί στην συνέχεια να μετεξελιχθεί σε ουλή και να επηρεάσει την κινητικότητα των βλεφάρων.

Οι διαταραχές κινητικότητας των βλεφάρων μπορεί με την σειρά τους να προκαλέσουν προβλήματα στο πρόσθιο ημιμόριο του ματιού και κυρίως στον κερατοειδή.

  • Μια δεύτερη και εξίσου σοβαρή επίπτωση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια είναι:

η εμφάνιση πρώιμου καταρράκτη (ακτινικός καταρράκτης). Η μορφή αυτή του καταρράκτη είναι συχνή σε άτομα που είναι εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία ή που εργάζονται σε επιβαρυμένο περιβάλλον (ακτινολογικά εργαστήρια κλπ.)

Η τρίτη και σοβαρότερη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία αφορά την περιοχή της ωχράς κηλίδας όπου μπορεί να προκληθεί είτε ακτινικό έγκαυμα ή να επιδεινωθεί προϋπάρχουσα αρχόμενη εκφύλιση της ωχράς.  Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα αφορά την ελάττωση της κεντρικής όρασης.

Στο σημείο αυτό θα ήταν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε και τους κινδύνους που υπάρχουν όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε έκλειψη ηλίου  χωρίς προστατευτικά γυαλιά:

Στην περίπτωση αυτή κοιτάζοντας την έκλειψη δεν μας «τυφλώνει» το ηλιακό φως αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία που προκαλεί ανενόχλητη τις βλάβες που αναφέραμε.

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία γίνεται με την χρήση γυαλιών ηλίου με υψηλό δείκτη απορροφητικότητας πάνω από 95 %.

Αντίθετα είναι πολύ επικίνδυνη η χρήση «γυαλιών ηλίου» από πλανόδιους πωλητές τα οποία προφανώς μπλοκάρουν το ορατό φως αλλά όχι την υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση των γυαλιών ηλίου είναι πιο απαραίτητη όταν είμαστε σε χιονισμένο τοπίο λόγω της αντανάκλασης και της διάχυσης της ηλιακής ακτινοβολίας.

Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ισμυρίδης – χειρουργός οφθαλμίατρος. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η αντιμετώπιση παθήσεων του προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, γλαύκωμα), διαθλαστική χειρουργική και η αντιμετώπιση προβλημάτων αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.λ.π.). 

Από το 1990 έως και σήμερα ο ιατρός έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων τόσο στην Διαθλαστική Χειρουργική όσο και στο πρόσθιο ημιμόριο (άνω των 3.000 επεμβάσεων). 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2103611396

           2103613498

e mailismiridis@gmail.com

               kismiridis@hygeia.gr

(121)