Γιατί ο σύντροφος μου έχει πρόωρη εκσπερμάτιση;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό ανδρών (το 30% σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες) και για το οποίο έχουν δοθεί κατά καιρούς διάφοροι ορισμοί.

H πρόωρη εκσπερμάτιση διακρίνεται σε δια βίου και επίκτητη ή δια βίου που είναι και η πιο συχνή ορίζεται ως «αντρική σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση που διεξάγεται πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή εντός ενός λεπτού μετά την κολπική διείσδυση και συνοδεύεται από αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις κολπικές διεισδύσεις, καθώς και από αρνητικά προσωπικά συναισθήματα, όπως δυσφορία, ενόχληση, εκνευρισμός και/ή αποφυγή σεξουαλικής εγγύτητας».

Σύμφωνα με άλλον πρόσφατο ορισμό….

είναι η μόνιμη ή υποτροπιάζουσα εκσπερμάτιση πριν ή λίγο μετά από την είσοδο στον κόλπο και σίγουρα νωρίτερα από την επιθυμία του ατόμου. Είναι μια διαταραχή η οποία προκαλεί σημαντικό stress στον άνδρα και μπορεί να είναι αιτία σημαντικών αναταράξεων στις σχέσεις με την σύντροφο. Ο ιατρός θα πρέπει κατά την διάγνωση να λαμβάνει πάντα υπόψη του διάφορους παράγοντες  όπως το νεαρό της ηλικίας, μια καινούργια σύντροφος ή και η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης που μπορούν να επηρεάσουν τον χρόνο της εκσπερμάτισης. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μερικές φορές άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να παρουσιάσουν και πρόωρη εκσπερμάτιση, διότι βιάζονται να ολοκληρώσουν πριν να χάσουν την στύση τους.

 

  • Ο άνδρας που παρουσιάζει πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζει τα παρακάτω:

Σύντομο χρονικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κολπική διείσδυση και στην εκσπερμάτιση – με την επιστημονική ονομασία «Λανθάνων Χρόνος Ενδοκολπικής Εκσπερμάτισης» (Intravaginal Ejaculatory Latency Time/ IELT). Κάποιοι άντρες φτάνουν στην εκσπερμάτιση ακόμη και κατά τη διάρκεια της φάσης των προκαταρκτικών, δηλαδή πριν από τη διείσδυση ή την πρώτη κολπική επαφή.

Περίπου 49% των αντρών με ΠΕ αναφέρουν ότι φτάνουν στην εκσπερμάτιση πριν από τη διείσδυση, τουλάχιστον περιστασιακά:

  • Απουσία αντίληψης ελέγχου της εκσπερμάτισης.

  • Αρνητικά συναισθήματα, όπως εκνευρισμός, ανησυχία ή αποφυγή εγγύτητας με τη σύντροφο

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να είναι είτε οργανικά (προστατίτιδες, ουρηθρίτιδες, βραχύς χαλινός, νευρολογικές παθήσεις, χρήση ουσιών), είτε ψυχογενή.

Επίσης πρέπει να διακρίνουμε τους πάσχοντες σε αυτούς που παρουσιάζουν το πρόβλημα από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής και σε αυτούς που το παρουσιάζουν αργότερα, μετά από ένα διάστημα φυσιολογικών σεξουαλικών σχέσεων. Μια άλλη αναγκαία διάκριση είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν σε όλες τις σεξουαλικές πράξεις αυτό το χαρακτηριστικό και σε εκείνους που το παρουσιάζουν κατά καιρούς.

Σύμφωνα με τον ορισμό του DSM-IV, η ΠΕ είναι η πιο συνήθης σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες < 60 ετών (εμφανίζεται σε 1 στους 5 άντρες). Ο επιπολασμός (συχνότητα) της ΠΕ είναι υψηλότερος από τον επιπολασμό της στυτικής δυσλειτουργίας.

Σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο παραπονιέται για ΠΕ. Περίπου 20-30% αυτών αναφέρουν το πρόβλημα, αλλά μόνο 9% απευθύνονται στον ειδικό για βοήθεια. Αμιγώς ελληνική μελέτη δεν υπάρχει αλλά κάνοντας τις αναγωγές περίπου 800.000 εως 900.000 Έλληνες πρέπει να πάσχουν από αυτό.

Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση (ΠΕ) παλιά θεωρούνταν ως ένα αμιγώς ψυχολογικό πρόβλημα και για δεκαετίες αντιμετωπιζόταν με συμπεριφορικές και γνωσιακές θεραπείες από σεξολόγους θεραπευτές.

Σήμερα, στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΠΕ έχουν προστεθεί συνταγογραφούμενα φάρμακα και σκευάσματα τοπικής εφαρμογής. Η ΠΕ –τόσο η διά βίου όσο και η επίκτητη– αποτελεί μία διαταραχή νευροβιολογικής αιτιολογίας που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Εάν η ΠΕ οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση (π.χ. σε αδιάγνωστη χρόνια προστατίτιδα), η θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης θα έχει θετική επίδραση ασφαλώς και στην ΠΕ. Ακόμη και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της διά βίου ΠΕ, υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός. Όπως και αν έχει, η επίσκεψη στον ουρολόγο ανδρολόγο είναι απαραίτητη για μία σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές τόσο τοπικής εφαρμογής (τοπικά αναισθητικά) όσο και συστηματικής εφαρμογής. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε μικρές δόσεις αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε μικρές δόσεις και σε καθημερινή χρήση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρόσφατα όμως κυκλοφόρησε μια ουσία ειδική, η νταποξετίνη, σε μορφή χαπιού για την πρόωρη εκσπερμάτιση η οποία λαμβάνεται 1-3 ώρες πριν την σεξουαλική επαφή και επιβραδύνει σημαντικά τον χρόνο της εκσπερμάτισης.

Επίσης συχνά γίνεται και συνδυασμός με ενδοπεικά χορηγούμενα σκευάσματα. Όσον αφορά τις ψυχολογικές θεραπείες υπάρχουν γνωσιακές θεραπείες και θεραπείες συμπεριφοράς με διάφορες τεχνικές όπως η «SQUEEZE TECHNIQUE» και «SEMAN’S MANEUVER» καθώς και άλλες μορφές σεξοθεραπείας οι οποίες χρειάζονται αρκετά μεγάλο διάστημα θεραπείας για να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας  είναι Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: www.andrologia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

(499)