Γιατί ο άνδρας μου έχει υπογονιμότητα;

Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα έχουν εδώ και καιρό μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1 στα 6 ζευγάρια δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί. Και στο 40% των περιπτώσεων ανακαλύπτουμε ανδρικό παράγοντα.

  • Η αύξηση της θερμοκρασίας παίζει σημαντικό ρόλο

Ένας από τους παράγοντες είναι η αύξηση της θερμοκρασίας τόσο στο εργασιακό περιβάλλον (πχ εργασία σε φούρνο), όσο και τοπικά. Μελέτες έδειξαν ότι άνδρες με καθιστική δουλειά γραφείου ή επαγγελματίες οδηγοί (οδηγοί ταξί, φορτηγών) είχαν σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας στους όρχεις προκαλεί μείωση στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

(Σημαντική αύξηση θερμοκρασίας σε έναν άνδρα μπορεί να επιφέρει και η χρήση υπολογιστή στα πόδια του, γι’ αυτό συμβουλεύονται οι άνδρες κάθε ηλικίας να μην τοποθετούν το λάπτοπ στα πόδια τους όταν θέλουν να γράψουν ή να σερφάρουν στο internet.)

  • Έκθεση σε χημικά και ανδρική υπογονιμότητα

Ένας ακόμα σοβαρός παράγοντας που αποτελεί κίνδυνο για υπογονιμότητα στους άνδρες είναι η έκθεση στα χημικά. Στα αναπτυγμένα κράτη υπάρχουν αυστηροί νόμοι για τα είδη και τις ποσότητες χημικών στους χώρους εργασίας, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Πολλά από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τη δασοκομία φαίνεται ότι έχουν επιδράσεις όμοιες με των οιστρογόνων και επομένως, μπορεί να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα. Με μείωση στην ανδρική γονιμότητα έχουν σχετιστεί επίσης τα διαλυτικά και οι υδρογονάνθρακες που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες πλαστικών, βαφών και εκτυπώσεων, ειδικά τα διαλυτικά με την ονομασία γλυκολαιθέρες.

Επιπροσθέτως, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα και ιδιαίτερα σε – μόλυβδο και κάδμιο – έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και οδηγεί σε μειωμένο όγκο σπερματοζωαρίων, ενώ αρνητικές συνέπειες έχει και η έκθεση σε ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

  • Ο ρόλος της ακτινοβολίας στην ανδρική υπογονιμότητα

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έκθεση των ανδρών στην ακτινοβολία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ιονίζουσα ακτινοβολία όπως είναι οι – ακτίνες Χ και οι ακτίνες Γ – που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, μειώνουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων. Ωστόσο για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε αυτήν ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι εξουδετερώνουν τον κίνδυνο όταν τηρούνται.

Τα επιστημονικά δεδομένα όμως που αφορούν την μη-ιονίζουσα ακτινοβολία όπως είναι η ηλεκτρομαγνητική από ραδιοκύματα, το wifi κ.λπ. είναι λιγότερο σαφή και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Η απενεργοποίηση του wifi από το κινητό τηλέφωνο όταν αυτό τοποθετείται στην τσέπη του παντελονιού είναι ένα σωστό βήμα. Η ακτινοβολία πάντως των laptops είναι τόσο μικρή που δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

  • Άλλοι παράγοντες ανδρικής υπογονιμότητας

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, οι άνδρες που ασχολούνται με βαριές χειρωνακτικές εργασίες είναι πολύ πιθανό να έχουν μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων, σε σύγκριση με όσους δεν καταπονούνται σωματικά στη δουλειά τους. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για όσους σηκώνουν μεγάλα βάρη.

Επίσης, οι μελέτες έχουν εστιάσει και στον αντίκτυπο του έντονου εργασιακού στρες όπως αυτό που βιώνουν όσοι έχουν θέσεις ευθύνης ή βρίσκονται ψηλά στην εργασιακή ιεραρχία στην ανδρική υπογονιμότητα όπου, έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να περιορίσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν επίσης και όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και η ιππασία, λόγω του ότι κάθονται ώρες σε σκληρή ή σε άσχημα προσαρμοσμένη σέλα. Και τέλος, άτομα που εργάζονται σε επαγγέλματα με συνεχείς κοινωνικές συναναστροφές όπως είναι οι δημόσιες σχέσεις και η δημοσιογραφία, ή σε επαγγέλματα που είναι συνήθεια η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, με πάνω από τρία ποτά ημερησίως.

Συστήνεται στους άνδρες αυτούς να παίρνουν συχνά διαλείμματα όταν κάνουν κάποια από αυτές τις εργασίες, ενώ προτρέπονται να φορούν φαρδιά και βαμβακερά εσώρουχα. Και φυσικά όταν η εργασία τους απαιτεί την έκθεση τους σε ακτινοβολία ή χημικά να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(121)