Γιατί η έφηβη κόρη μου έμεινε έγκυος;

Η κύηση κατά την εφηβεία είναι ένα σοβαρό και πολύπλοκο κοινωνικο-οικονομικό και ιατρικό πρόβλημα. Έχει επίδραση στην υγεία και στον ψυχισμό της εφήβου και στην ομαλή λειτουργία της οικογένειας, ενώ εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την έφηβη, όσο και για το νεογνό.

Στην εποχή μας, περίπου 1 στους 2 εφήβους κάτω των 18 ετών είναι σεξουαλικά ενεργός, ως αποτέλεσμα των σωματικών, συναισθηματικών και ψυχολογικών αλλαγών που υφίσταται, αλλά και ως συνέπεια των κοινωνικών αλλαγών, που πλέον το επιτρέπουν.

Δυστυχώς όμως, το σεξ αποτελεί ακόμη θέμα ταμπού στην πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών και επιπλέον δεν υπάρχει ουσιαστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων να μην χρησιμοποιεί καμιά ή να χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, όπως τη διακεκομμένη συνουσία.

Έτσι, προκύπτουν πολλές απρογραμμάτιστες και κυρίως ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με το 50% εξ αυτών μάλιστα να σημειώνεται εντός έξι μηνών από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(150)