Γιατί δεν αναπνέω καλά;

Η μύτη μας δεν αρκεί να είναι ωραία, πρέπει να είναι και λειτουργική. Μία χειρουργική επέμβαση μπορεί να φροντίσει και για τα δύο. Η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή από τη μύτη είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για ευεξία, καθώς ευθύνεται για τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού μας.

Αν δεν αναπνέεις σωστά όλα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, ακόμα και αν, έχοντας συνηθίσει να αναπνέεις λιγότερο, δεν το αντιλαμβάνεσαι. Έτσι, καλό είναι να ελέγχουμε και τη λειτουργικότητα της μύτης μας, γιατί αυτή είναι πιο βασική από την εικόνα της.

  • Έλλειψη Οξυγόνου

Το ρινικό διάφραγμα είναι το διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και ένα χόνδρινο τμήμα. Όταν είναι στραβό εμποδίζει τη δίοδο του αέρα μέσω της μύτης.

Το αποτέλεσμα, εκτός από το γνωστό μπούκωμα που ο ασθενής το συνηθίζει και εξοικειώνεται μαζί του γιατί δεν έχει συγκριτικό μέτρο, είναι να εγκαθίστανται συμπτώματα όπως: κούραση, πονοκέφαλος, συχνός ξηρός βήχας, προβλήματα με τα αυτιά και άλλα.

Ακόμα και κρίσεις πανικού μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη αέρα. Η εξωτερική παραμόρφωση της μύτης μπορεί επίσης να επιδράσει στη σωστή αναπνοή.

Έτσι, όταν αυτή επηρεάζει τις ανατομικές δομές της ρινικής βαλβίδας και του οστέινου τμήματος του διαφράγματος πρέπει παράλληλα να διορθώνεται και η παραμόρφωση με λειτουργική ρινοπλαστική, η οποία εξασφαλίζει ένα άριστο αποτέλεσμα αισθητικά και αναπνευστικά.

Δηλαδή, αποκτάται μία μύτη τόσο συμμετρική όσο και λειτουργική

  • Αντιμετώπιση του στραβού διαφράγματος με ενδοσκοπική χειρουργική

Με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούν να διορθωθούν όλες οι ανατομικές περιοχές όπου υπάρχει βλάβη, οι οποίες δεν γίνονται τόσο καλά ορατές με άλλες μεθόδους και ταυτόχρονα μπορούν να χειρουργηθούν οι γνωστές κόγχες είτε με καυτηριασμό είτε με κογχοπλαστική.

Ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια της επέμβασης διαπιστωθούν και πολύποδες ή κάποια ανατομική παραλλαγή, όπως η φυσαλιδώδης κόγχη ή η παρουσία πύου σε παραρρίνιες κοιλότητες, μπορούν να διορθωθούν και αυτά χειρουργικά την ίδια στιγμή.

Τα πλεονεκτήματα της εν λόγω τεχνικής είναι πολλά…

Ο ασθενής δεν πονάει, δεν πρήζεται, δεν μελανιάζει και μετεγχειρητικά μπορεί να επιστρέψει άμεσα στη δουλειά – σε νέα, υγιή άτομα, μάλιστα, δεν είναι καν απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο.

Επειδή η ζωή μας έχει πια πολύ απαιτητικούς ρυθμούς και η ποιότητα της καθημερινότητάς μας από πλευράς ευεξίας και θετικής διάθεσης παίζει πρωτεύοντα ρόλο, είναι σημαντικό να μην ταλαιπωρούμαστε άνευ λόγου. Έχει μεγάλη σημασία, εάν μπορούμε να δώσουμε ριζική λύση σε κάποια προβλήματα, να το αποφασίζουμε έγκαιρα.

Όσον αφορά ειδικότερα το στραβό διάφραγμα, αυτοί που κάνουν την επέμβαση λένε ότι μετά καταλαβαίνουν πώς ανέπνεαν οι υπόλοιποι άνθρωποι τόσα χρόνια. 

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

(801)