βουλιμία: πως μπορώ να ελέγξω πόσο να τρώω..;

Γράφει ο Θεοδωρόπουλος Αργύρης, ψυχολόγος MSc

Η βουλιμία είναι μια ασθένεια ψυχολογικής φύσης η οποία ανήκει στην κατηγορία των διαταραχών της διατροφής.

Στη βουλιμία υπάρχει υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού, που συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση απώλειας του ελέγχου (δεν καταλαβαίνουμε πόσο πολύ τρώμε και πότε πρέπει να σταματήσουμε).

Στη συνέχεια το άτομο εκδηλώνει συγκεκριμένες «αντισταθμιστικές» συμπεριφορές από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό του βάρος.

Στις συμπεριφορές αυτές περιλαμβάνονται…

ο εμετός, φάρμακα καθαρκτικά & διουρητικά και η υπερβολική γυμναστική με στόχο να «καούν» οι θερμίδες οι οποίες έχουν καταναλωθεί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν προβλήματα σωματικής υγείας!

Οι πιο συνηθισμένες επιπτώσεις σχετίζονται με τις αντισταθμιστικές συμπεριφορές, όπως:

– η φθορά των δοντιών

– το πρήξιμο του σώματος και του προσώπου

– ταχυπαλμίες

– πόνοι στους μύες

– σωματική και ψυχική κόπωση.

Στις γυναίκες επίσης μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές του κύκλου της περιόδου και αμηνόρροια…!

Εκτιμάται ότι 90% των βουλιμικών ατόμων είναι γυναίκες και το ξεκίνημα της βουλιμίας γίνεται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Σε πολλές περιπτώσεις…

η βουλιμία συνυπάρχει με άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως: το άγχος και η κατάθλιψη, τα οποία είναι και η βαθύτερη αιτία.

Για παράδειγμα…

μια γυναίκα με κατάθλιψη τρώει πολύ επειδή από το φαγητό φαίνεται ότι παίρνει κάποια ευχαρίστηση που δεν μπορεί να έχει μέσα στην καθημερινή της ζωή. Ακόμη ένας άνδρας που επιστρέφει το βράδυ σπίτι του μετά από μια κοπιαστική και πιεστική δουλειά δεν μπορεί να ηρεμήσει μόνος του και καταφεύγει στο φαγητό για να κατευνάσει το άγχος και την έντασή του.

Επίσης, η βουλιμία φαίνεται να έχει σχέση και με την προσωπικότητα του ανθρώπου…!

Παρατηρείται συχνά ότι παρουσιάζεται σε ανθρώπους που δεν αντιδρούν, δεν εκφράζονται, δεν διεκδικούν και λένε πάντα «ναι» στους άλλους, πιέζοντας και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις δικές τους ανάγκες.

Στην ουσία είναι σα να «καταπίνουν» τα δυσάρεστα συναισθήματά τους μαζί με την κατανάλωση φαγητού. Τα άτομα με βουλιμία νιώθουν συχνά δυσάρεστα συναισθήματα, όπως: στεναχώρια, καταπιεσμένο θυμό & ανησυχία.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι:

η βουλιμία είναι μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τη βοήθεια ειδικού. Η θεραπεία περιλαμβάνει το να μπορεί το άτομο να ελέγξει την παρόρμησή του για την κατανάλωση τροφής και να μπορεί να διαχειρίζεται το άγχος του χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στο φαγητό.

Παράλληλα, είναι ωφέλιμο το άτομο να καταλάβει αν η βουλιμία έχει σχέση και με άλλους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η ανασφάλεια, η δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων και έλλειψη διεκδικητικότητας.

Tο παρόν άρθρο αποτελεί απάντηση στο ως κάτωθι ερώτημα της Μαρίας, 52 ετών, γραμματέας…

(«…Τους τελευταίους έξι μήνες έχω σοβαρό πρόβλημα με τη διατροφή μου. Όταν γυρίζω στο σπίτι το βράδυ από τη δουλειά τρώω απίστευτες ποσότητες φαγητού. Διάβασα ότι μπορεί να είναι βουλιμία. Μπορείτε να με ενημερώσετε περισσότερο για την πάθηση αυτή;…»)  

 

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης.

 

 

(415)