Αποφοίτηση: Χαρά και πηγή άγχους για τη νέα ζωή

Ένα χαρμόσυνο ορόσημο στη ζωή πολλών νέων ανθρώπων. Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτεί και μια περίοδο άγχους και αγωνίας για νέα εμπόδια που εμφανίζονται, όπως πόσο σύντομα θα βρει δουλειά ένας νέος;

Περισσότερα από 4 χρόνια με άγχος για το πέρασμα των μαθημάτων, καθώς και αμέτρητες ανέμελες στιγμές καταλήγουν στην αποφοίτηση και στον “πραγματικό κόσμο”.

Πρόκειται για μια σημαντική μετάβαση στην ζωή των νέων, καθώς το άγχος και το στρες εντάσσεται ολοκληρωτικά στην καθημερινότητα τους. Ιδιαίτερα σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με μια αβεβαιότητα και ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Η μετάβαση αυτή φυσικά περιλαμβάνει στιγμές χαράς, συγκίνησης και αίσθημα προσωπικής ικανοποίησης.

Πολλοί απόφοιτοι αισθάνονται ότι πληρούνται από την νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία τους. Αλλά για εκείνους που δεν είναι τόσο τυχεροί και καθυστερούν να μπουν στην αγορά εργασίας, γεννιέται το αίσθημα του άγχους και της απόγνωσης.

Είναι σίγουρα μια δύσκολη περίοδος, όμως με απλές και καθημερινές πρακτικές, οι νέοι μπορούν να αντλήσουν χαρά από άλλους τομείς της ζωής τους έως ότου η αγωνία τους τερματιστεί και κατακτήσουν την πολυπόθητη θέση εργασίας. 

 1. Συνεχίζετε να προσπαθείτε και μην απογοητεύεστε. Κάθε προσπάθεια, κάθε μικρό σας βήμα είναι σημαντικό. Κάθε βιογραφικό ή συνέντευξη που δεν έφερε το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα σας φέρνει πιο κοντά στο στόχο σας. Γνωρίζετε καλύτερα τα αδύνατα σημεία σας και τα διορθώνετε. Αντιληφθείτε το διάστημα της ανεργίας σας, ως διάστημα ανάπτυξης των προσωπικών σας ικανοτήτων!

2. Ξεκινήστε το τρέξιμο, το γυμναστήριο, τη γιόγκα ή το διαλογισμό. Υπάρχουν πολλές στιγμές που πιθανώς θα νιώσετε συγκλονισμένοι και παντελώς απογοητευμένοι. Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι η άθληση, η γιόγκα, ο διαλογισμός, το περπάτημα κλπ. μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το γεγονός ότι τώρα έχετε άφθονο χρόνο και αθληθείτε!

3. Μείνετε ευτυχισμένοι και υγιής. Φροντίστε τον εαυτό σας και κάντε πράγματα που σας ικανοποιούν. Ακολουθήστε ένα καλό πρόγραμμα διατροφής, ξεκουραστείτε όταν το έχετε ανάγκη και ξεκινήστε δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους. Το δικαιούστε!  

(3942)