Απλοί τρόποι για να κατακτήσουμε καλύτερη ψυχική υγεία και διάθεση!

Η καθημερινότητα όλων είναι δύσκολη. Υπάρχουν όμως διάφοροι απλοί τρόποι που μπορούμε να την κάνουμε πιο όμορφη. Εφαρμόστε τους.

• Προσπάθησε να αποδεχτείς τον εαυτό σου, ακόμα και αν νιώθεις θλίψη… ακόμα και αν είσαι ψυχικά καταβεβλημένος. Επέτρεψε στον εαυτό σου να αισθάνεται άσχημα, να έχει ανάγκη από βοήθεια και να είναι ευάλωτος… μόνο όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με προβλήματα και αγγίζεις τα όρια σου, συνειδητοποιείς το μέγεθος των δυνάμεων σου… ανακαλύπτεις τον εαυτό σου.

• Αμφισβήτησε πεποιθήσεις ή κρίσεις από όπου και να προέρχονται ότι ευθύνεσαι εσύ για ό,τι αρνητικό συμβαίνει. Σίγουρα θα συμβεί στη ζωή σου να φέρεις μερίδιο ευθύνης αλλά σίγουρα δεν θα συμβιβαστείς με την άποψη ότι πάντα θα πρέπει εσύ να είσαι εκείνος-η που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για όλα.

 • Να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και να αποφεύγεις αυτά που σε κάνουν να δυσανασχετείς. Είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμησή σου να καταπιάνεσαι με πράγματα τα οποία μπορείς να καταφέρεις.

• Μοιράσου αυτό που αισθάνεσαι με ανθρώπους που νιώθεις άνετα & εμπιστεύεσαι.

• Μην λαμβάνεις σημαντικές αποφάσεις όταν νιώθεις έντονο εκνευρισμός, άγχος ή διακατέχεσαι από υπερβολική ανησυχία και κυρίως όταν βρίσκεσαι σε έντονη πνευματική και κυρίως σωματική δραστηριότητα. Χρειάζεσαι πνευματική διαύγεια για σωστή κρίση και τη λήψη της ορθότερης και επωφελούς για εσένα απόφασης.

• Απόφυγε οινοπνευματώδη ποτά και ναρκωτικές ουσίες γιατί επιδεινώνουν παρά βελτιώνουν την όποια διαταραχή διάθεσης(Η πιο κοινή και ευρέως γνωστή διαταραχή αυτής της κατηγορίας είναι η κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από συναισθήματα απελπισίας και αναξιότητας, καθώς επίσης και από την  δυσχέρεια του ατόμου να λάβει ευχαρίστηση από δραστηριότητες που παλιότερα τον ευχαριστούσαν… εποχιακή συναισθηματική διαταραχή κλπ)

• Προσπάθησε να μην αποθαρρύνεσαι αν δεν παρατηρείς ύφεση στην όποια συναισθηματική δυσφορία. Επέτρεψε στον εαυτό σου να πάρει τον χρόνο του.

• Μην προσκολλάσαι σε επιθυμίες και προσδοκίες που σε εμποδίζουν να αντλείς ικανοποίηση από το παρόν.

• Μεταμόρφωσε την απραξία σε δημιουργία.

• Μερικές φορές είμαστε τόσο θολωμένοι από τον θυμό, τον πόνο ή την κακή διάθεση, που δεν μπορούμε να διακρίνουμε τις πόρτες που είναι ανοιχτές μπροστά μας. Εστίασε σε αυτά που έχεις τώρα… 

Η καλύτερη ψυχική υγεία είναι θέμα συνεχούς προσπάθειας και πρόληψης.

Οι επιστήμονες σήμερα αντιμετωπίζουν την ψυχική υγεία με ένα πιο σφαιρικό τρόπο. Δεν είναι μόνο η παρέμβαση μετά την εμφάνιση του προβλήματος. Οι περισσότερες έρευνες καταλήγουν στα 5 παρακάτω στοιχεία που επίσης μας βοηθούν να προλάβουμε το ψυχικό πρόβλημα, να το αντιμετωπίσουμε όταν έρθει, αλλά και να παραμείνουμε καλά όταν το ξεπεράσουμε.

• Συνδεθείτε…

 Να επιδιώκετε… πάντα επαφή ε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας: την οικογένεια σας, τους φίλους σας, τους συναδέλφους, τους γείτονές σας. Δώστε χρόνο και καλλιεργείστε αυτές τις σχέσεις.

• Επιλέξτε τη δράση…

Αυτό δε σημαίνει μια εξαντλητική καταναγκαστική προσπάθεια. Η δράση και η άσκηση μπορεί να γίνουν μέσα από μια απλή βόλτα, στη φύση, με το ποδήλατο, με το κολύμπι.

• Συνεχόμενη μάθηση…

… Το μυαλό όχι μόνο μπορεί αλλά και χρειάζεται να εξασκείται και πέρα από τα σχολικά χρόνια. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να εκπαιδεύονται, να μαθαίνουν και να εξασκούν νέες δεξιότητες αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά από τη ζωή τους.

• Η προσφορά είναι υγεία…

… Η εθελοντική προσφορά, ακόμα και σε μικρό επίπεδο έχει βρεθεί ότι μπορεί να ανεβάσει την ποιότητα ζωής και τον αναφερόμενο βαθμό ευτυχίας στους ανθρώπους. Η προσφορά για ένα καλό σκοπό μας βοηθά να κινούμαστε με γνώμονα ένα σκοπό ζωής. Οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι που έχουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια.

• Να είστε παρόντες –Εστιάστε στο παρόν, στην κάθε στιγμή, στο πως αισθάνεστε και τι σκέφτεστε. Φαίνεται ότι το να ζούμε την κάθε στιγμή με συνειδητότητα και ενημερότητα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του στρες και τον περιορισμό των αρνητικών συναισθημάτων.

Να θυμάσαι ότι πάντα βγαίνει ουράνιο τόξο μετά τη βροχή. Βοήθησε λοιπόν τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα!

(3443)