Αν σου φέρεται έτσι… τότε είναι άπιστος!

Απιστία με τις διάφορες μορφές της. Aπιστεί το… μυαλό, το σώμα. Αν παρατηρήσουμε και ετυμολογικά την λέξη είναι από το α στερητικό και την λέξη πίστη. Στερούμαστε από την έννοια της πίστης και ουσιαστικά συνοδεύεται από το τέλος της σχέσης καθώς για να θεωρείται μια σχέση ερωτική χρειάζονται δυο άτομα εγώ και εσύ!

Πραγματικά έχετε αναρωτηθεί τι θα μπορούσε να σημαίνει η απιστία σε μία σχέση; Σημαίνει πως παύουμε να είμαστε ηθικοί απέναντι στον άλλον, συνήθως σταματάμε να επενδύουμε στη σχέση και στον άνθρωπο μας μέχρι πρότινος και σίγουρα έχει διακοπεί κάθε έννοια αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Ας δούμε αναλυτικά αυτές τις τρεις έννοιες:

  • Έλλειψη αγάπης…

Όταν απιστούμε δεν μπορούμε να θεωρούμε πως τον σύντροφο μας τον αγαπάμε ακόμα με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος. Η αγάπη σίγουρα δεν είναι μετρήσιμη αλλά είτε αγαπάς αληθινά και δυνατά είτε καθόλου.

Το πιο πιθανό ότι κάπου μας έχει τελειώσει και δεν το παραδεχόμαστε αλλά εκφράσεις του τύπου «Την απατάω με ένα άλλο άτομο αλλά ακόμα την αγαπάω» δεν ευσταθούν… κάπου έχουν μπερδευτεί οι έννοιες της αγάπης με αυτές του εγωισμού, της συνήθεια και της «κυριαρχίας».

  • Έλλειψη σεβασμού…

Δεν σεβόμαστε τον σύντροφο μας, όταν προβούμε σε απιστία. Τον έχουμε μειώσει θεωρώντας τον δεδομένο, ανόητο… όπως και να έχει δεν είμαστε έντιμοι απέναντι του και έχουμε καταστρέψει κάθε έννοια σεβασμού. Δεν σεβόμαστε την ψυχική και κοινωνική εικόνα του συντρόφου μας, υπολογίζοντας μόνο τον εαυτό μας και να ικανοποιηθούν κάποια απωθημένα χωρίς να σκεφτούμε τον άλλον.

  • Έλλειψη εμπιστοσύνης…

Όταν ο ίδιος απιστείς, το πιο πιθανό είναι να μην έχεις εμπιστοσύνη στους άλλους, σκεφτόμενος ότι γενικώς όλοι απιστούν. Σκεφτείτε τώρα τον σύντροφο σας που δεν έχει ιδέα τι γίνεται πίσω από την πλάτη του, έχει στον μυαλό του ότι βρίσκεται σε μία σταθερή σχέση και όλα καλά μέχρι που ανακαλύπτει πως ο σύντροφος βρίσκεται σε παράλληλη σχέση μαζί με εσάς.

Έχετε γκρεμίσει όλη του την κοσμοθεωρία και φυσικά την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους που μέχρι πριν λίγες στιγμές εμπιστευόταν απόλυτα.

Τα συνήθη σημάδια που ίσως χτυπήσουν τα «κουδουνάκια» της απιστίας και θα πρέπει να παρατηρήσετε θα μπορούσαν να είναι τα εξής παρακάτω:

η αδιαφορία, η απόκρυψη κινητού και γενικώς του προγράμματος της ημέρας, οι μοναχικές έξοδοι, η μη τήρηση των ερωτικών συνευρέσεων, οι αδικαιολόγητες απουσίες από την κοινωνική σας ζωή.

(Βέβαια να τονίσουμε πως αυτά είναι σημάδια και δεν είναι απαραίτητα πως αν συμβαίνουν στη σχέση σας τότε ο σύντροφος σας απιστεί.)

Συνήθως, όταν ο σύντροφος απιστεί έχει επιλέξει να απομακρυνθεί από την σχέση και ουσιαστικά διατηρεί ένα προφίλ αυτοεξορίας και μοναχικότητας. Τι πιο ωραίο, τι πιο τίμιο και αληθινό να είμαστε ξεκάθαροι με την σχέση μας και να μην επιθυμούμε και την «πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Με διάλογο να ξεκαθαρίσουμε για τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας και ύστερα να προβούμε σε πράξεις. Η απιστία δεν είναι μία δικαιολογήσιμη πράξη…

«Σε απάτησα γιατί τον τελευταίο καιρό δεν είμαι καλά.» «Σε απάτησα γιατί έχεις παχύνει», «Σε απάτησα γιατί ήμουν πιεσμένος» κ.ο.κ.

Συζήτησε το και αν δεν υπάρχει κάποια λύση, απλά αποχώρησε και κάνε ότι θες για να νιώσεις καλύτερα αλλά όχι να απατήσεις. Γιατί η απιστία δεν είναι παράσημο… Παράσημο είναι να είσαι σε σχέση!

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

(847)