Αντιμετωπίστε την οστεοαρθρίτιδα γόνατος!

Η αύξηση των αθλητικών τραυματισμών, των επεμβάσεων της περιοχής, η ολικές αφαιρέσεις των μηνίσκων που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν καθώς και άλλοι λόγοι, έχουν οδηγήσει σε παρόμοια αύξηση των ασθενών που προσέρχονται με πρώϊμη ή αρχική οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και βρίσκονται ακόμη σε μικρή και δραστήρια ηλικία.

Πολλές φορές ασαφείς και γενικές διαγνώσεις, όπως “χονδροπάθεια” στην ουσία κρύβουν την αρχική εκδήλωση μιας οστεοαρθρίτιδας, η οποία και δεν πρέπει να παραμεληθεί!

Οι σωματικές απαιτήσεις των ασθενών αυτών αποτρέπουν την πραγματοποίηση ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος (δηλ. την αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου από μεταλλική πρόθεση).

 «Το σχετικά νέο επίσης της ηλικίας, οι αυξημένες δραστηριότητες του ασθενή και η μακρά επιβίωση θα οδηγήσουν στην γρήγορη φθορά της πρόθεσης…» 

Γι αυτό στις περιπτώσεις των νεότερων ασθενών – με πρώιμη οστεοαρθρίτιδα γόνατος – αναζητούμε άλλες χειρουργικές λύσεις που ουσιαστικά στοχεύουν στην λύση του προβλήματος ή στην μακρά καθυστέρηση της επέμβασης της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. 

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο γιατρό Π. Γ. Νταγιόπουλο στη Γαλλία στη μέθοδο αυτή… Η διάγνωση και η προσέγγιση αυτών των ασθενών απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και λεπτομερή ανάλυση, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη λύση.

 

«Αναζητούμε τον χρόνο και τον τρόπο έκτασης των συμπτωμάτων, την εντόπιση του πόνου και άλλα στοιχεία από το ιστορικό του ασθενή. Η διάγνωση συμπληρώνεται από ειδικές ακτινογραφίες, μελέτη του άξονα του κάτω άκρου, μαγνητική ή αξονική τομογραφία, κλπ…» 

 

Η ραγδαία βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και των ορθοπαιδικών υλικών τα τελευταία χρόνια, μας δίνει πολλές λύσεις στους ασθενεις με πρώιμη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. 

Ενδεικτικά…

αν υπάρχει – διαταραχή του άξονα του κάτω άκρου (βλαισσό ή ραιβό γόνατο) – πραγματοποιούμε επεμβάσεις (όπως οστεοτομίας κνήμης, μηριαίου, κλπ.) Αν ο άξονας δεν είναι σοβαρά διαταραγμένος και η εντόπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι εντοπισμένη στο ένα διαμέρισμα του γόνατος – η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος – δίνει γρήγορα άριστα αποτελέσματα!

Σε αντίθεση με την ολική αρθροπλαστική του γόνατος, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος είναι λιγότερο παρεμβατική και έχει γρηγορότερα αποτελέσματα, αρκεί να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο ασθενή. Αν η βλάβη δεν έχει φτάσει στο οστό και περιορίζεται στο χόνδρο, οι λύσεις εμφύτευσης χονδροκυττάρων, mosaiplasty, με ή χωρίς οστεοτομία ή και με μοσχεύματα του μηνίσκου δίνουν επίσης λύσεις σε παρόμοια δύσκολα προβλήματα.

Το άρθρο υπογράφει Παναγιώτης Γ. Νταγιόπουλος M.D., Ph.D . Είναι Διευθυντής Χειρουργός ορθοπαιδικός στο τμήμα ισχίου και γόνατος στο Mediterraneo Hospital.

E: ntagiopoulos@hotmail.com, secretariat@2opinion.gr)

(Τηλ. επικοινωνίας: 2107212077)

 

(779)