Ανεργία και κατάθλιψη: Η Αμερική πιο ευάλωτη από την Ευρώπη

Τα ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πιο έντονα στους Αμερικανούς από ότι στους Ευρωπαίους.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία δείχνει πως η ανεργία επηρεάζει περισσότερο την ψυχική υγεία των Αμερικάνων σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Η απώλεια της εργασίας μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, αλλά τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι ακόμη πιο έντονα στους Αμερικανούς από ότι στους Ευρωπαίους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, που κάλυψε 13 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα) και τις ΗΠΑ. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό International Journal of Epidemiology βρήκε ότι η απώλεια εργασίας για οποιονδήποτε λόγο (κλείσιμο της επιχείρησης, απόλυση, συναινετική παραίτηση, λήξη της σύμβασης εργασίας) αυξάνει 4,8% κατά μέσο όρο την κατάθλιψη στις ΗΠΑ, έναντι αύξησης 3,4% στην Ευρώπη.

Ειδικότερα όμως, όταν πρόκειται για ανεργία λόγω κλεισίματος εργοστασίου, τότε τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξάνονται κατά 28,2% στις ΗΠΑ, έναντι 7,5% στην Ευρώπη, δηλαδή στην Αμερική το ψυχολογικό τίμημα για έναν βιομηχανικό εργάτη που μένει χωρίς δουλειά, είναι περίπου τετραπλάσιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές με επικεφαλή Ριουμάλο-Χερλ στο του Πανεπιστημίου LSE του Λονδίνου, όταν μία επιχείρηση και κυρίως ένα εργοστάσιο κλείνει στις ΗΠΑ, οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο έντονες σε σχέση με την Ευρώπη για τους εργαζόμενους που βγαίνουν στην ανεργία, παρόλο που η αμερικανική οικονομία θεωρείται ότι δημιουργεί πιο γρήγορα νέες θέσεις εργασίας από ό,τι η ευρωπαϊκή.

Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν το ρόλο που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα και ο ισχυρός κοινωνικός ιστός για την ανακούφιση όχι μόνο των οικονομικών, αλλά και των ψυχολογικών επιπτώσεων της ανεργίας. Οι μελετητές υποθέτουν ότι ένας βασικός λόγος που η ανεργία επηρεάζει λιγότερο τους Ευρωπαίους είναι τόσο τα ισχυρότερα κοινωνικά δίκτυα, όσο και η τάση των Ευρωπαίων να αποταμιεύουν περισσότερο πριν την ώρα της συνταξιοδότησης τους.

Πηγή: www.skai.gr

(10531)