Αναπνέω καλά… ζω καλύτερα!

Aν σκεφτούμε πόσο σημαντικό θέμα είναι να αισθανόμαστε ευεξία σε μια εποχή που οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί και συχνά ευχόμαστε η μέρα να είχε 48 ώρες, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή και ανεμπόδιστη αναπνοή από τη μύτη.

Η μύτη είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο, που εκτελεί μία πολύ σημαντική δουλειά για τον ανθρώπινο οργανισμό: φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε από σκόνες, εισερχόμενους ιούς, μικρόβια, τον θερμαίνει και τον υγραίνει, με αποτέλεσμα να τον στέλνει έτοιμο στους πνεύμονες.

  • Τι είναι το στραβό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα είναι το διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και ένα χόνδρινο τμήμα. Όταν είναι στραβό, εμποδίζει τη δίοδο του αέρα μέσω της μύτης.

Το αποτέλεσμα, πέρα από το γνωστό μπούκωμα που ο ασθενής με τον καιρό το συνηθίζει και εξοικειώνεται μαζί του, γιατί απλά δεν έχει μέτρο σύγκρισης, είναι να εμφανίζονται συμπτώματα όπως κούραση, πονοκέφαλος, συχνός ξηρός βήχας, προβλήματα με τα αυτιά κ.τ.λ.

Πολλοί ασθενείς που έπασχαν από κρίσεις πανικού και είχαν στραβό διάφραγμα, μετά την εγχείρηση κατάλαβαν ότι δεν ήταν άγχος αυτό που ένιωθαν αλλά έλλειψη αέρα.

  • Ποια είναι η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση;

Με την ενδοσκοπική χειρουργική μπορούμε να διορθώσουμε όλες τις ανατομικές περιοχές όπου υπάρχει βλάβη, ιδιαίτερα εκείνες που δεν είναι ορατές με άλλη μέθοδο. Βέβαια με τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα, αν στη διάρκεια της επέμβασης διαπιστώσουμε και άλλες παθήσεις της περιοχής όπως πολύποδες, να διορθωθούν ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα της μύτης.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Ο ασθενής δεν πονάει και δεν έχει σημάδια στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μπορεί να επιστρέφει άμεσα μετεγχειρητικά στη δουλειά και την καθημερινότητά του. Σε νέα, υγιή άτομα, μάλιστα, δεν είναι απαραίτητη η παραμονή στο νοσοκομείο.

Μια συμβουλή για τους αναγνώστες…

Η ποιότητα της καθημερινής μας ζωής παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι, όταν μπορούμε να δώσουμε ριζική λύση σε κάποια προβλήματα και να αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση και ευεξία, καλό είναι να το αποφασίζουμε έγκαιρα! Κι όσον αφορά στο στραβό διάφραγμα, σας μεταφέρω αυτό που μετεγχειρητικά μου λένε οι ασθενείς μου: «Καλά, γιατρέ, έτσι αναπνέουν οι άλλοι άνθρωποι;».

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

(303)