Αναίμακτη μέθοδος από Έλληνα χειρουργό!

Μία νέα ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργική τεχνική για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου, με την διατήρηση ανέπαφων όλων των μυών και τενόντων, τα οποία παραδοσιακά κόβονταν με την κλασική χειρουργική επέμβαση, υπόσχεται γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενή, λιγότερο πόνο και μείωση πολλών από τις πιθανές χειρουργικές επιπλοκές.

«Με την τεχνική Superpath κανένας μυς δεν κόβεται ή αποκολλάται από το οστό του μηριαίου παρά μόνο απωθείται για τη δημιουργία ενός μικρού “παραθύρου” από όπου αντικαθίσταται η άρθρωση του ισχίου. Είναι σαν να χτίζεται ένα καράβι μέσα σε ένα μπουκάλι», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Σαράντος, σύμβουλος – διευθυντής Ορθοπεδικός Χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Coventry and Warwickshire στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μέθοδος παρουσιάστηκε τέλη Νοεμβρίου, από τον κ. Σαράντο, σε σεμινάριο για τις «Νεώτερες εξελίξεις στις ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου» που διοργάνωσε η Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Είναι επίσημος εκπαιδευτής – της τεχνικής “Superpath”  στην Ευρώπη κι έχει εκπαιδεύσει σε 12 εκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω από 100 χειρουργούς από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

Ο κ. Σαράντος, εξειδικεύτηκε και μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις χειρουργικές του ισχίου και γόνατος. Μετεκπαιδεύτηκε στην τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας του ισχίου Superpath στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια πραγματοποίησε την πρώτη στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου Superpath το 2014.

Ταχύτερη ανάρρωση με την μέθοδο Superpath

Όπως αναφέρει ο κ. Σαράντος, τα τελευταία χρόνια, η ολική αρθροπλαστική έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή και η ιδέα της προστασίας των μαλακών μορίων με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας έχει έρθει στο προσκήνιο στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου.

«Είναι σημαντικό», τονίζει, «να γίνει κατανοητό ότι η χειρουργική επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων δε σημαίνει μόνο μικρή τομή, αλλά και διατήρηση και προστασία των σημαντικών μυών και τενόντων γύρω από το ισχίο. Είναι η διαφύλαξη και η διατήρηση των μαλακών μορίων που επιτρέπει στον ασθενή να κινητοποιηθεί σε λίγες μέρες ή ακόμα και ώρες μετά την επέμβαση απ’ ό,τι σε εβδομάδες ή και μήνες.

Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που υποβλήθηκαν σ΄ αυτήν την επέμβαση είναι ικανοί να περπατήσουν χωρίς βοήθεια σε λίγες ώρες και να πάρουν εξιτήριο την επόμενη κιόλας μέρα χωρίς τους τυπικούς περιορισμούς, για παράδειγμα να μην διασταυρώνουν τα πόδια, όπως παραδοσιακά συνιστάται στις ολικές αρθροπλαστικές ισχίου».  

Ο κ. Σαράντος, εξηγεί ότι…

με τη μέθοδο Superpath «δεν γίνεται χειρουργική εξάρθρωση του ισχίου. Το ζητούμενο σε κάθε επιτυχημένη επέμβαση με προστασία των μαλακών μορίων είναι η αποφυγή του τραυματισμού των μαλακών μορίων γύρω από το ισχίο. Με το να μην εξαρθρώνεται ποτέ χειρουργικά το ισχίο, είναι πολύ λίγοι οι τραυματισμοί των μυών και τενόντων που το περιβάλλουν. Με αυτήν την χειρουργική τεχνική, η πρόθεση τοποθετείται μέσα στο σώμα χωρίς το ισχίο να στρέφεται σε μη φυσικές θέσεις όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές. Αποφεύγοντας την διατομή και την αποκόλληση των μυών και των τενόντων γύρω από το ισχίο ελαχιστοποιούνται το τραύμα, ο πόνος και η αιμορραγία που προκαλούνται στα μαλακά μόρια.

Έτσι μένουν περισσότερα ανέπαφα μαλακά μόρια και κυρίως οι έξω στροφείς του ισχίου και οι γλουτιαίοι μυς. Αυτοί οι μυς προλαμβάνουν την εξάρθρωση και επιτρέπουν φυσιολογική βάδιση χωρίς ο ασθενής να “κουτσαίνει” όπως συμβαίνει συχνά με τις παραδοσιακές τεχνικές. 

Υπογραμμίζει ότι χάρη στην ελαχιστοποίηση της βλάβης αυτών των σημαντικών μαλακών μορίων, οι ασθενείς μένουν λιγότερο στο νοσοκομείο και πολλοί περπατούν την ίδια μέρα της επέμβασης. Επιπροσθέτως ο πόνος τους είναι σημαντικά λιγότερος, όπως επίσης και οι επιπλοκές.

Η ολική αρθροπλαστική με τη μέθοδο Superpath πραγματοποιείται από ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό κατάλληλα εκπαιδευμένων χειρουργών στην Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στην Ευρώπη και την Ασία.

(Πηγή: https://ksarantos.gr/superpath/)

Το άρθρο υπογράφει ο κ. Κωνσταντίνος Σαράντος (MD, FRCS) – Ορθοπεδικός / Χειρουργός στο Νοσοκομείο “Υγεία”, Consultant, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Coventry and Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο και μέλος του Βρετανικού Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών.
 
(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: https://bit.ly/2q71LiI )

(381)