Αλλάζει η λίμπιντο μας με την ηλικία;

Καθημερινά, πιθανόν να διαπιστώνετε αλλαγές στη σεξουαλική σας διάθεση που οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, όπως αλλαγές του κύκλου σας, μια στιγμή έντασης με τον σύντροφό σας ή λόγω εξάντλησης μετά από πολύωρη εργασία. Αυτό που ίσως δεν είναι εύκολο να το αντιληφθείτε, είναι πώς μεταβάλλεται η λίμπιντο όσο μεγαλώνετε. Συμβαίνει όμως !

Η λίμπιντο κατά κανόνα μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Φυσικά δεν θα παρατηρήσετε κάποια δραματική αλλαγή κατά τα 29α ή 39α γενέθλιά σας, αλλά οι παράγοντες που εμπλέκονται στην καθημερινότητά σας πλέον παίζουν το ρόλο τους:

ορμονικές αλλαγές, εγκυμοσύνη, αυξημένες οικογενειακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Από την ηλικία των 20 έως τα 50 έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή σας.

Τι επηρεάζει τη λίμπιντο;

Πολλοί παράγοντες, τόσο βιολογικοί όσο και ψυχολογικοί, καθορίζουν αν η σεξουαλική σας διάθεση είναι σε ακμή ή βρίσκεται στάσιμη σε κάθε στιγμή της ζωής σας.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το στρες είναι ο «μεγαλύτερος δολοφόνος» του σεξ. Το άγχος και η κατάθλιψη αποδυναμώνουν τη σεξουαλική επιθυμία και δυστυχώς, η πλειοψηφία των αντικαταθλιπτικών (όπως και πολλά άλλα σκευάσματα) έχουν παρενέργειες που επίσης οδηγούν σε αναστολή του σεξ!

Τα συναισθήματά σας προς τον σύντροφό σας και ο τρόπος που βλέπετε τη σχέση σας, επίσης επηρεάζουν τη διάθεσή σας. Μία δυνατή σχέση στην οποία το σεξ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο βοηθά την αύξηση της λίμπιντο.

Επίσης σημαντικό ο τρόπος ζωής σας. Υγιεινές συνήθειες όπως μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και αρκετός χρόνος ξεκούρασης, δεν επηρεάζουν μόνο τη γενική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και τη διάθεσή σας επίσης.

Οι ορμόνες είναι επίσης πολύ σημαντικές…

Τα επίπεδα των ορμονών του φύλου όπως τεστοστερόνης (ναι, τεστοστερόνη παράγουν και οι γυναίκες σε μικρές ποσότητες), οιστραδιόλης και προγεστερόνης, μειώνονται κατά τη διέλευση των χρόνων και αυτό επηρεάζει την επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση, αλλά και τον οργασμό.

Συμπέρασμα:

η λίμπιντο και οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι περίπλοκα θέματα. Το σεξ αποτελεί ένα κοκτέιλ της ταυτότητάς μας, των συναισθημάτων μας, των επιθυμιών αλλά και των πράξεών μας.

Παρότι δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει το «φυσιολογικό» σεξ, αφού ο καθένας εκφράζεται διαφορετικά σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η επιθυμία όμως γι’αυτό τείνει να συσχετισθεί με τη διάθεση που έχουμε αντίστοιχα στη δεκαετία των 20, 30, 40 κοκ

  • Η επιθυμία για σεξ στη δεκαετία των 20…

Όπως με άλλες λειτουργίες του σώματος, η λίμπιντο όταν είστε 21 ή 28 ετών είναι τυπικά ιδιαίτερα αυξημένη. Και αυτό οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Καταρχάς, οι σχέσεις σε αυτή την ηλικία είναι καινούργιες και πρόσφατες. Και η σεξουαλική επιθυμία είναι πάντα πολύ δυνατή σε μια νέα σχέση.

Επίσης, έχετε τη βιολογία με το μέρος σας. Η βιολογική «ανάγκη» για αναπαραγωγή είναι στο μέγιστο.

Συμβουλές για καλύτερο σεξ στη δεκαετία των 20:

Αν διαπιστώνετε ότι η διάθεση για σεξ που έχετε είναι χαμηλή, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντισύλληψη που πιθανόν να λαμβάνετε.

Παρότι δεν προκαλεί τέτοια προβλήματα σε όλες τις γυναίκες, υπάρχουν όμως κάποιες στις οποίες μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης όταν παίρνουν αντισυλληπτικό χάπι, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερη λίμπιντο, έως και ξηρότητα κόλπου σε νεότερες κοπέλες.

Μιλήστε με τον γυναικολόγο σας ώστε να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας, και να εφαρμόσετε κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

  •  Η λίμπιντο στη δεκαετία των 30…

Αν βιώσετε μια ξαφνική βουτιά στη λαχτάρα σας για οικειότητα με τον σύντροφο στη δεκαετία των 30 μην απορήσετε. Σε αυτό το στάδιο της ζωής ξεκινά η πτώση των επιπέδων της τεστοστερόνης και αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Συνάμα, αυτή είναι μια δεκαετία πολυάσχολη για τις περισσότερες γυναίκες, γεμάτη με επιδιώξεις καριέρας και τις υπευθυνότητες ενός ενήλικα, όπως οικογενειακές υποχρεώσεις και ανάδειξη της μητρότητας που κρύβετε μέσα σας. Τα ωράρια σε αυτή την περίοδο της ζωής σας μπορεί να γίνουν εξαντλητικά και οι περισσότερες γυναίκες θα προτιμήσουν να αναπληρώσουν κάποιες ώρες ύπνου, από το να στολιστούν και να σχεδιάσουν μία νύχτα ξέφρενου σεξ.

Στη δεκαετία των 30 έρχεται για τη γυναίκα η στιγμή της απόκτησης ενός μωρού. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν όσο περνούν τα τρίμηνα της κύησης αλλά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μπορούν επίσης να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Προσθέστε σε αυτό την κούραση που βιώνουν όλες οι νέες μητέρες, και θα καταλάβετε γιατί η διάθεση που είχατε όσο δεν υπήρχε το μωρό στη ζωή σας είναι πολύ διαφορετική από την εποχή που το γνωρίσατε από κοντά.

Συμβουλές για καλύτερο σεξ στη δεκαετία των 30: 

μην επιτρέψετε στη μείωση της λίμπιντο να επηρεάσει τη σχέση σας. Απομακρύνετε το μυστήριο επικοινωνώντας ανοικτά με τον σύντροφό σας. Η ικανότητα να εκφράσετε τις ανάγκες σας και να τις διαπραγματευθείτε με το ταίρι σας, κρατάει την οικειότητα στη σχέση σας, ακόμη και εκείνα τα βράδια που το μόνο που θέλετε είναι ένα χαλαρωτικό μασάζ και λίγη ώρα ησυχίας.

Μην υποτιμάτε το αντίκτυπο του στρες. Το στρες μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη, ενώ αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία παίζει επίσης το ρόλο της στις αλλαγές της διάθεσής σας. Ξεκινήστε εφαρμόζοντας τεχνικές χαλάρωσης (όπως διαλογισμό ή yoga) ως πρώτο βήμα.

Μην σας απασχολεί το γεγονός ότι οι σεξουαλικές σας επαφές δεν είναι τόσο συχνές όπως είχατε συνηθίσει στην προηγούμενη δεκαετία της ζωής σας.

Παρότι η πράξη μπορεί να γίνεται λιγότερο συχνά, το πιθανότερο είναι ότι στη δεκαετία των 30 έχετε πλέον καταλήξει σε μια μόνιμη σχέση, οπότε μπορείτε να αναπληρώσετε τη συχνότητα με την ποιότητα και το βάθος της οικειότητας που έχετε αποκτήσει με τον σύντροφό σας.

  • Η λίμπιντο στη δεκαετία των 40…

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας είναι ραγδαίες, καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στην περι-εμμηνόπαυση. Μια χρονική περίοδο που μπορεί να εκτείνεται έως και 5-10 χρόνια πριν την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης και κατά την οποία οι ωοθήκες σταδιακά χάνουν την ικανότητα παραγωγής οιστρογόνων.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν την ερωτική σας επιθυμία, αλλά ακόμη και την αίσθηση που έχει για εσάς το σεξ και πως το βιώνετε.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσο μειώνεται η παραγωγή των οιστρογόνων, τόσο ελαττώνεται και η φυσική λίπανση του κόλπου. Η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί κολπική ξηρότητα σε σημείο που η σεξουαλική πράξη μπορεί να γίνει επώδυνη.

Ταυτόχρονη μείωση των επιπέδων της προγεστερόνης, της λεγόμενης και «χαλαρωτικής» ορμόνης, μπορεί να προκαλέσει βαρύτερη έμμηνο ρύση, επίμονο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, αύξηση βάρους, εναλλαγές διάθεσης, αϋπνία και ευερεθιστότητα.

Γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά με φυσικό τοκετό μπορεί σε αυτή τη δεκαετία να βιώνουν συμπτώματα κολπικής χαλάρωσης, έως και τα πρώτα σημάδια ακράτειας ούρων. Και αυτό δεν έρχεται χωρίς ψυχολογική επιβάρυνση.

Όμως μην απογοητεύεστε. Για πολλές γυναίκες, η δεκαετία των 40 είναι μια περίοδος σεξουαλικής απελευθέρωσης, γεμάτη από αυτοπεποίθηση και νέες εξερευνήσεις. Τα παιδιά είναι πλέον μεγαλύτερα και πιο αυτόνομα, ενώ η καριέρα έχει πια εξασφαλισθεί.

Τώρα γνωρίζετε το σώμα σας, τι σας προκαλεί ευχαρίστηση, και είναι πιο πιθανό να μιλήσετε ανοιχτά για τα συγκεκριμένα αγγίγματα που θα σας φέρουν κοντά στην κορύφωση. Και από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση (μέσος όρος ηλικίας τα 51 έτη), υπάρχει ακόμη ένας λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες αισθάνονται πιο απελευθερωμένες σεξουαλικά: δεν υπάρχει πια ανάγκη για λήψη αντισύλληψης !

Συμβουλές για καλύτερο σεξ στη δεκαετία των 40: 

να γνωρίζετε ότι έρχονται αλλαγές στο σώμα σας και να τις εξερευνήσετε με περιέργεια, όχι αρνητικότητα. Συμφιλιωθείτε με το σώμα σας και αποκτήστε την άνεση να απορρίψετε αυτό που δε σας αρέσει, βρίσκοντας παράλληλα την ευχαρίστηση σε αυτό που σας διεγείρει.

Αν διαπιστώνετε κολπική ξηρότητα και άλλα περι-εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και βλέπετε ότι έχει μειωθεί η λίμπιντό σας, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. Θεραπεία με προγεστερόνη ή τεστοστερόνη ή συνδυασμό και των δύο, μπορεί να σας ωφελήσει.

Προσφάτως, έχουμε στη φαρέτρα μας νέα όπλα αντιμετώπισης της κολπικής χαλάρωσης και ξηρότητας με την εφαρμογή laser και prp στον κόλπο. Μη διστάσετε να ρωτήσετε για αυτά. Κρατείστε όμως κατά νου ότι οι αλλαγές που βιώνετε είναι μέρος μιας φυσικής διαδικασίας γήρανσης και βρείτε τους τρόπους να αυξάνετε την ερωτική σας επιθυμία αφομοιώνοντας υγιεινό τρόπο ζωής και κρατώντας καλή επικοινωνία με τον σύντροφό σας.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(αναλυτικότερα βιογραφικά στοιχεία του ιατρού θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2FxnB4o)

Στοιχεία επικοινωνίας:

 διευθ.:  Αρ. Καλλιγά 13 – Πειραιάς
 
τηλ. επικοινωνίας:  (+30) 210 4511220 (+30) 6937 202728

(836)