Έχω 6 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής… τι να κάνω;

Είμαι 43 ετών και έχω 6 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τι να κάνω; Μην απελπίζεστε. Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εντυπωσιακές προόδους τα τελευταία χρόνια ειδικά για γυναίκες από 40 έως 50 ετών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η προετοιμασία πριν την εξωσωματική.

Είναι απαραίτητο να έχετε κάνει πριν τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Υστεροσκόπηση
  • Πλήρη ορμονικό έλεγχο
  • Έλεγχο θρομβοφιλίας – καρυότυπο του ζεύγους

Τι καινούριο υπάρχει για να με βοηθήσει να μείνω έγκυος; Υπάρχουν εντυπωσιακές εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι σπουδαιότερες είναι οι εξής:

  • Metabolomics: Νέα τεχνική που ελέγχει πρόσθετες γονιδιακές παραμέτρους των εμβρύων, ώστε να εντοπίσει το πιο κατάλληλο. Συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της εξωσωματικής, ενώ βοηθά και στον περιορισμό των πολύδυμων κυήσεων , αφού δεν χρειάζεται να εμφυτεύονται 3-4 έμβρυα, αλλά μόνο ένα.
  • Μέθοδος IMSI: Αποτελεί το επόμενο στάδιο της μεθόδου ICSI, όπου γίνεται ενδοκυτταροπλασματική έγχυση του σπέρματος στο ωάριο, αφού προηγηθεί μορφολογικός έλεγχος του σπέρματος.
  • Κρυσταλλοποίηση (Vitrification): Ταχεία μέθοδος κατάψυξης ωαρίων και ωοθηκικού ιστού που έχει πολύ καλή απόδοση στην απόψυξη. Με τη συμβατική μέθοδο μόνο το 5% των αποψυγμένων ωαρίων ήταν λειτουργικά. Τα υπόλοιπα καταστρέφονταν.
  • Προεμφυτευτική διάγνωση (PGD): Επιβάλλεται για την αποφυγή μετάδοσης γενετικών νοσημάτων από τους γονείς στο παιδί και αφορά κυρίως φυλοσύνδετα νοσήματα σε αγόρια. Η νέα τεχνική, που έρχεται από τη Βρετανία, αποκαλείται καρυοχαρτογράφηση και αποκαλύπτει μεγάλο όγκο πληροφοριών για το έμβρυο. Μέχρι στιγμής ο υπάρχων προεμφυτευτικός έλεγχος ελέγχει ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα 15.000 γενετικά νοσήματα.

Κι αν αποτύχω, να προχωρήσω σε εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά εμβρύων ή ωαρίων. Πως μπορώ να είμαι σίγουρη για την υγεία του παιδιού;

Οι δότριες περνούν υποχρεωτικά από όλες τις εξετάσεις όπως όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στο πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης.Είναι επίσης απαραίτητος και ο έλεγχος για την κυστική ίνωση όπως και ο χρωματοσωματικός έλεγχος. Σημαντικός παράγων επίσης είναι να βεβαιωθείτε ότι όλα τα ωάρια της δότριας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για εσάς, όπως και η ηλικία της δότριας.

(Πηγή: http://www.peristeris.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(2727)