ID:51788584

Έχω στραβό διάφραγμα. Τι να κάνω;

Η επέμβαση για το στραβό διάφραγμα είναι πολύ παρεξηγημένη. Ένας έμπειρος χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος είναι σε θέση να εξηγήσει στον ασθενή την σπουδαιότητα αυτής της επέμβασης όταν βέβαια γίνεται με σωστή τεχνική και ολοκληρωμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οριστική διόρθωση της ρινικής  αναπνοής.

  • Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Ουσιαστικά, είναι το διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από ένα οστέινο και ένα χόνδρινο τμήμα.

  • Πως επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας;

Γενικότερα, η μύτη είναι ένα πολύ υποτιμημένο όργανο. Οι περισσότεροι ασθενείς ασχολούνται μόνο με την εμφάνιση της και όχι τόσο με την λειτουργικότητα της. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μύτη μας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό όργανο και η λειτουργία της δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα όργανα όπως το στόμα.

Αποτελεί το φίλτρο του οργανισμού μας καθαρίζοντας τον αέρα από μικροοργανισμούς, τον θερμαίνει ή το τον ψύχει και δημιουργεί την κατάλληλη υγρασία πριν αυτός φτάσει στους πνεύμονες.

Όταν λοιπόν το διάφραγμα είναι στραβό, τότε εμποδίζει την δίοδο του αέρα μέσω της μύτης. Συμπτώματα όπως το μπούκωμα, η κούραση, ο πονοκέφαλος, ο συχνός ξερός βήχας και τα προβλήματα στα αυτιά μπορούν να αποτελούν στοιχεία στραβού ρινικού διαφράγματος.

Ακόμα, η κακή οξυγόνωση μπορεί να…

οδηγήσει και σε κρίσεις πανικού. Πολλοί ασθενείς με στραβό διάφραγμα μετά την εγχείρηση κατάλαβαν ότι αυτό που ένοιωθαν δεν ήταν άγχος αλλά έλλειψη αέρα. Η σεξουαλική απόδοση είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζεται από την έλλειψη οξυγόνου.

Επίσης, η εξωτερική παραμόρφωση της μύτης  μπορεί να επιδράσει στη σωστή αναπνοή. Οπότε, παράλληλα με το διάφραγμα, διορθώνουμε και τη παραμόρφωση με λειτουργική ρινοπλαστική, η οποία εξασφαλίζει ένα άριστο αποτέλεσμα τόσο αισθητικά, όσο και αναπνευστικά.

  • Πως αντιμετωπίζεται;

Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος για την επιδιόρθωση του στραβού διαφράγματος. Μέσω αυτής της μεθόδους μπορούν να διορθωθούν όλες οι ανατομικές περιοχές στις οποίες υπάρχει βλάβη, ακόμα και σε αυτές που με άλλες μεθόδους δεν είναι ορατές. Παράλληλα και στον ίδιο χρόνο μπορούν να χειρουργηθούν και οι κόγχες ή ακόμα και οι πολύποδες.

  • Τι προσφέρουν στο ασθενή οι νέες μέθοδοι;

Το σημαντικότερο κέρδος για τον ασθενή είναι ότι δεν μελανιάζει, δεν πρήζεται, δεν πονάει και μειώνεται πολύ ο απαιτούμενος χρόνος ανάρρωσης ώστε να επιστρέψει στις εργασιακές συνήθειες του. Μάλιστα, τα νέα και υγιή άτομα, μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.

 

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

 

(678)