Έχω ”κότσι” από τα τακούνια.Τι μπορώ να κάνω;

Πρόκειται για την πιο συχνή παραμόρφωση του άκρου πόδα, κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο αποκλίνει προς τα έξω και στρίβει γύρω από τον άξονά του, ενώ η κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου προβάλει προς τα έσω (κότσι) με αποτέλεσμα την προστριβή του στο υπόδημα…

Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν τα στενά στο μπροστινό μέρος παπούτσια με ψηλό τακούνι, που αναγκάζουν το μεγάλο δάκτυλο να γωνιωθεί προς τα έξω (προς το δεύτερο), ενώ από την πίεση δημιουργείται θυλακίτιδα και υπερόστωση στην έσω πλευρά.

Η πάθηση παρουσιάζει προοδευτική επιδείνωση κατά την οποία μπορεί να συμβεί πτώση κεφαλών μεταταρσίων (με αποτέλεσμα την εμφάνιση κάλων στο πέλμα) σφυροδακτυλία και εφίππευση του δευτέρου δακτύλου στο μεγάλο  και  τελικά  αποδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής  του ποδιού. Η χρήση υποδημάτων και η βάδιση  γίνονται επώδυνες.

Η Διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση και με απλό ακτινολογικό έλεγχο.

Ενδείξεις  χειρουργικής αποκατάστασης:

Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων (πόνος, αδυναμία υπόδησης και βάδισης) από την ηλικία, τη γενική κατάσταση, τις προσδοκίες του ασθενούς και τέλος από την αποτυχία συντηρητικών τρόπων αντιμετώπισης  (ειδικά υποδήματα, νάρθηκες κ.α).

Η αναισθησία  που εφαρμόζεται είναι περιοχική (block) ισχιακού και σαφηνούς νεύρου και η επέμβαση καθώς και η μετεγχειρητική περίοδος είναι απολύτως ανώδυνη.

Ο σκοπός της επέμβασης είναι η διόρθωση της παραμόρφωσης, κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με διορθωτικές οστεοτομίες, κατά τις οποίες το οστούν τέμνεται, τοποθετείται στη σωστή θέση και συγκρατείται με υλικά οστεοσύνθεσης πολύ χαμηλού profil. Σε αρκετές περιπτώσεις συνδυάζονται με επεμβάσεις σε μαλακά μόρια (διατομή ή μεταφορά τενόντων, θυλακοτομή κ.α).

Τεχνικές με “laser” χωρίς τομές και χωρίς υλικά οστεοσύνθεσης ελέγχονται για την αποτελεσματικότητα τους.

Υπάρχουν διάφοροι  τύποι οστεοτομιών. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες είναι η περιφερική οστεοτομία (Chevron) σε μικρής και μεσαίας  βαρύτητας παραμορφώσεις και η οστεοτομία (Ludloff) σε μεγάλης βαρύτητας παραμορφώσεις.

Εξαιρετικά αποτελέσματα προκύπτουν και από την κεντρική θολωτή οστεοτομία. («Θολωτή οστεοτομία βάσης πρώτου μεταταρσίου στη θεραπεία  μετρίου και μεγάλου βαθμού παραμόρφωσης βλαισού  μεγάλου  δακτύλου».)

(Ο ασθενής βαδίζει χωρίς πόνο λίγες  ώρες μετά την επέμβαση  χωρίς πατερίτσες, χρησιμοποιώντας  ειδικό υπόδημα , το οποίο το φοράει για 4 -6 εβδομάδες.  Δεν απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η παραμόρφωση δεν υποτροπιάζει  εφόσον  γίνει σωστή επιλογή και εκτέλεση της διορθωτικής  οστεοτομίας.)

 

Το άρθρο υπογράφει ο Στέφανος Αναστασόπουλος – Ορθοπαιδικός / Χειρουργός. Γενικός Αρχίατρος 401 ΓΣΝΑ και έως σήμερα Διευθυντής Ορθοπαιδικής κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών. Έχει εκτελέσει πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της αρθροσκοπικής χειρουργικής, της χειρουργικής των αρθρώσεων (γόνατο, ώμος, ισχίο) και της τραυματιολογίας.

Το 2011 οργάνωσε το Τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ψηφιακό σύστημα πλοηγού CAS. Το τμήμα είχε επιλεγεί ως κέντρο αναφοράς διεθνών μελετών.

(Πηγή: https://anastasopoulosstefanos.gr/)

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΑΘΗΝΑ

Λαρίσης 27 τ.κ.11523 Αμπελόκηποι 
τηλ:210 6917248 , 6974061280 , 6937470267


ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Αθανασιάδου 6 τ.κ.11521 Αμπελόκηποι
τηλ:210 6416731 , 6937470267


ΡΟΔΟΣ

Κωνσταντίνου Υδραίου 30 
τ.κ.85100 
τηλ:6974061280 , 6937470267

(647)