Έχει σχέση το σχήμα του προσώπου με τη σεξουαλικότητα;

Σε μια νέα μελέτη βρέθηκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες  με πιο πλατιά πρόσωπα ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ορμής σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν πιο στενό σχήμα προσώπου. Οι επιστήμονες άλλωστε υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι η δομή του προσώπου ενός ατόμου μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά του.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι άνδρες με πιο κοντά και πλατιά πρόσωπα είναι πιο επιθετικοί, περισσότερο προκατειλημμένοι, πιο πιθανό να διαπράξουν απιστία, ενώ παράλληλα αναζητούν περισσότερο την επιτυχία και την κυριαρχία σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν μακριά και στενά πρόσωπα. Τα ευρήματα αυτά μάλιστα φαίνεται να ισχύουν και για άλλα πρωτεύοντα. Συγκεκριμένα όμως στις γυναίκες το πλατύ πρόσωπο συνδέεται περισσότερο με την τάση για κυριαρχία άλλα όχι με την επιθετικότητα.

– Γιατί όμως όλα τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν σχετίζονται με την αναλογία του πλάτους του προσώπου προς το ύψος του;

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί η έκφραση των χαρακτηριστικών αυτών επηρεάζεται έστω και σε ένα βαθμό από την τεστοστερόνη. Μπορεί τα δεδομένα να μην  είναι ξεκάθαρα αναφορικά με το χρόνο έκθεσης του ατόμου στην τεστοστερόνη, αν δηλαδή η κρίσιμη στιγμή είναι κατά την ενδομήτριο ζωή, την εφηβεία ή μετά την ενηλικίωση, σε γενικές γραμμές όμως, τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα αρρενωπότητας, κυριαρχίας, επιθετικότητας καθώς και με υψηλότερη αναλογία πλάτους προσώπου προς ύψος.

  • Δυο νέες καναδικές μελέτες πρόσφατα αποκάλυψαν ότι:

η προσωπική αναλογία πλάτους – ύψους μπορεί επίσης να συνδέεται με διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ψυχολογίας, όπως είναι η σεξουαλική ορμή και η τάση για απιστία που επίσης είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 145 ετεροφυλόφιλοι καναδοί φοιτητές, οι οποίοι διατηρούσαν σταθερή ρομαντική σχέση. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους ορμή και φωτογραφήθηκαν από τους ερευνητές. Οι φωτογραφίες του προσώπου τους αναλύθηκαν στη συνέχεια κι εκτιμήθηκαν τόσο η προσωπική αναλογία πλάτους-ύψους όσο και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις τους οι ερευνητές κατέληξαν στην υπόθεση ότι άτομα με πιο πλατιά πρόσωπα έχουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ορμής. Η σχέση αυτή μάλιστα παρέμενε στατιστικά σημαντική ακόμα και μετά τον έλεγχο της επίδρασης των άλλων χαρακτηριστικών του προσώπου σε αυτή.  

Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 314 φοιτητές από διαφορετικό καναδικό πανεπιστήμιο. Οι συμμετέχοντες εδώ ερωτήθηκαν επίσης για την επιθυμία και τη στάση τους απέναντι στο ευκαιριακό σεξ και τη σεξουαλική απιστία. Οι άνδρες με πιο πλατιά πρόσωπα ήταν πιο ανοιχτοί στο ευκαιριακό σεξ και την απιστία σε σύγκριση με αυτούς που είχαν πιο στενά πρόσωπα. Δε βρέθηκε ανάλογη σχέση στην περίπτωση των γυναικών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η προσωπική αναλογία πλάτους/ύψους και η ικανότητα αντίληψης και ερμηνείας της μπορεί να αποτελούν μέρος ενός εξελικτικού συστήματος που αναπτύχθηκε πολλά χρόνια πριν για να βοηθήσει στον εντοπισμό του συντρόφου που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και αφοσίωση στην οικογένεια και να βοηθήσει στην ανατροφή των απογόνων.

Οι δυο αυτές μελέτες είναι οι πρώτες που συνδέουν τη δομή του προσώπου με την ανθρώπινη ψυχολογία και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε τα ευρήματα να επαληθευτούν  σε διαφορετικούς πληθυσμούς και με τη χρήση επιπρόσθετων ψυχομετρικών εργαλείων. Οι ερευνητές επίσης τονίζουν ότι εάν ένα άτομο έχει πλατύ πρόσωπο δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα έχει υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ορμής ή ότι θα διαπράξει σεξουαλική απιστία.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιλαμβάνεται κάνεις την προκατάληψη και να διορθώνει τη όποια τάση διαμόρφωσης στερεοτύπου βασίζεται στο σχήμα του προσώπου.

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας  είναι Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: www.andrologia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

 

(262)