Έχει σχέση το ντύσιμο με την υγιεινή της γυναίκας;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που μπορεί να έχει μία γυναίκα σχετικά με τη σωστή υγιεινή, μερικά από τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε πιo κάτω. Στην σωστή υγιεινή της γυναίκας συμπεριλαμβάνεται η διαμονή σε ευχάριστο και άνετο περιβάλλον που θα έχει επαρκή φωτισμό, αερισμό και όλα τα άλλα στοιχεία που το κάνουν να μην είναι ανθυγιεινό.

Το ντύσιμό της, δεν θα πρέπει να είναι ανθυγιεινό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να φορά πολύ λεπτά ρούχα τον χειμώνα, τα οποία δεν θα εμποδίζουν κάποιο κρυολόγημα, με συνέπεια την μείωση της αντοχής του οργανισμού σε επόμενες αρρώστιες, όπως και να μην φορά ζεστά ρούχα το καλοκαίρι που θα αυξήσουν την εφίδρωση.

Όσο απλά και αν φαίνονται αυτά, είναι πάρα πολλές οι γυναίκες οι οποίες φορώντας καλσόν το καλοκαίρι ή διάφορα εφαρμοστά ρούχα αυξάνουν την εφίδρωση όλου του σώματος καθώς και των περιγεννητικών περιοχών, με συνέπεια ανάπτυξη μυκητιάσεων, κολπίτιδων και άλλων καταστάσεων.

Στο ντύσιμό της η γυναίκα θα πρέπει να ξέρει ότι τα ρούχα που έχουν ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να κρατούν μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων. Τα νοσήματα που μεταδίδονται από μικρόβια που βρίσκονται στα ρούχα είναι η ιλαρά, οστρακιά, διφθερίτιδα, ευλογία, χολέρα, και φυματίωση.

Μικρόβια που προκαλούν αυτές τις αρρώστιες μπορεί να υπάρχουν πάνω στα ενδύματα. Μέσα στην σωστή υγιεινή της γυναίκας θα πρέπει να είναι η σωστή διατροφή της, τόσο από πλευράς θερμιδικής όσο και από πλευράς ποιοτικής, όσο και η αποφυγή υπερβολικής κούρασης, στοιχείο που μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Κατά τις μέρες πριν την περίοδο, η γυναίκα θα πρέπει να προσέχει να φορά στηθόδεσμο μεγαλυτέρου ίσως μεγέθους, ιδιαίτερα αν υποφέρει από υπερβολική διόγκωση των μαστών κατά τις μέρες αυτές. Η πράξη αυτή θα μειώσει την πίεση των μαστών από τον στηθόδεσμο και θα αποβάλει συμπτώματα κακοδιαθεσίας και ίσως, πόνου.

Κατά την περίοδο…

Είναι λάθος η αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να πλένεται κατά την περίοδο. Τόσο το πλύσιμο ολοκλήρου του σώματος, όσο και των ευαίσθητων περιοχών, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων. Αν η γυναίκα κάνει κάποια δουλειά η οποία απαιτεί πολύ ορθοστασία, θα πρέπει να φορά ειδικές κάλτσες που προστατεύουν από την φλεβίτιδα και τους κιρσούς. Θα πρέπει επίσης να προσέχει να μην φορά κάλτσες οι οποίες να αποφράσουν την κυκλοφορία στο σημείο που “πιάνουν” στο πόδι.

Το άρθρο υπογράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες | μαιευτήρ – χειρουργός / γυναικολόγος

(Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο: http://www.diagnostiki.gr/el)

(191)