Έτσι μεταδίδονται τα χλαμύδια!

Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από το βακτηρίδιο Chlamydia trachomatis. Είναι ένα από τα πιο συχνά ΣΜΝ κυρίως σε νεαρά άτομα. Αν δεν θεραπευθεί μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.

– Πώς μεταδίδονται;

Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και κυρίως με το κολπικό και το πρωκτικό σεξ (αλλά και το στοματικό). Επίσης μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον τοκετό προκαλώντας του μόλυνση στα μάτια ή πνευμονία.

– Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις, συγκεκριμένα στο 75% των γυναικών και στο 50% των ανδρών η λοίμωξη περνά χωρίς συμπτώματα. Αν υπάρχουν συμπτώματα και κλινικά σημεία, αυτά είναι:

Για τις γυναίκες:

  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Για τους άνδρες:

  • Εκκρίσεις από το πέος
  • Πόνος κατά την ούρηση
 

 – Σε περίπτωση που έχετε χλαμύδια. Τώρα τι γίνεται;

Για τη διάγνωση χρειάζεται η λήψη δείγματος από την περιοχή της μόλυνσης και η εργαστηριακή ανάλυσή του.

– Πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά (πχ τετρακυκλίνες ή αζυθρομυκίνη). Ενδεχομένως να λάβετε αγωγή για 7-10 ή μόνο για 3 ημέρες. Εξαρτάται από το είδος του αντιβιοτικού που θα σας προτείνουν.

  • Αν είστε, ή υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ενημερώστε το γιατρό προκειμένου να σας χορηγήσει συμβατό με την κύηση φαρμακευτικό σκεύασμα
  • Ενημερώστε αν είστε αλλεργική σε κάποιο αντιβιοτικό
  • Είναι σημαντικό να επαναλάβετε την εξέταση στους τρεις μήνες μετά τη θεραπεία για να εξακριβωθεί αν εκριζώθηκε το βακτηρίδιο

 

– Πώς αυτό θα επηρεάσει τον σεξουαλικό σας σύντροφο;

Θα χρειαστεί να λάβει και ο ίδιος αγωγή. Ιδανικά συνιστάται αποχή από το σεξ για επτά ημέρες αφότου ο σύντροφός σας και εσείς ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε προφυλακτικό.

– Πώς μπορείτε να το αποφύγετε;

Η χρήση προφυλακτικού σας προστατεύει από τη μετάδοση του βακτηριδίου.

 – Αν δεν λάβω αγωγή;

Στην περίπτωση αυτή θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Για τις γυναίκες:

Τα χλαμύδια μπορούν να εξαπλωθούν διαμέσου του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας και στις σάλπιγγες. Μπορεί να προκαλέσουν εξαρτηματίτιδα με πυελική φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες, ακόμη και να φράξει τις σάλπιγγες.

Αν αυτό συμβεί, δεν θα μπορείτε να μείνετε έγκυος, αφού τα σπερματοζωάρια δε θα είναι δυνατό να συναντήσουν το ωάριο. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εξωμητρίου κυήσεως ή της ύπαρξης χρόνιου πυελικού πόνου.

Για τους άνδρες:

Τα χλαμύδια μπορούν να εξαπλωθούν μέσω της ουρήθρας στους όρχεις και να προκαλέσουν επώδυνο οίδημα (πρήξιμο). Μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

 

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(αναλυτικότερα βιογραφικά στοιχεία του ιατρού θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2FxnB4o)

Στοιχεία επικοινωνίας:

 
διευθ.:  Αρ. Καλλιγά 13 – Πειραιάς
 
τηλ. επικοινωνίας:  (+30) 210 4511220 (+30) 6937 202728

(1173)