Η κατάθλιψη φαίνεται να είναι “κληρονομική” υπόθεση!

Αν οι γονείς και οι παππούδες έχουν εμφανίσει μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (σοβαρή ή κλινική κατάθλιψη), τότε ο μελλοντικός “απόγονος” διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει μελλοντικά και αυτό την ίδια πάθηση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό των εφήβων και των νέων που βρίσκονται σε κατάσταση “Alert”  υψηλού κινδύνου, που χρειάζονται άμεση ψυχολογική βοήθεια.Ήταν ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι ύπαρξη οικογενειακού “ιατρικού ιστορικού” κατάθλιψης, επιτείνουν τον φόβο για  εμφάνιση ψυχικών παθήσεων στις επόμενες γενεές.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος για το παιδί εντείνεται… έτι περαιτέρω, αν και οι γονείς των γονιών είχαν κατάθλιψη. Οι ερευνητές  με επικεφαλής την Μίρνα Γουάϊμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου της Νέας Υόρκης που προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό «JAMA Psychiatry». Στο “μικροσκόπιο τέθηκαν  251 νέοι με μέση ηλικία 18 ετών.

 Συμπεράσματα…

  • Οι νέοι με γονείς που έπασχαν από σοβαρή κατάθλιψη, εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης και οι ίδιοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν καταθλιπτικούς γονείς.

  • Εμφάνιζαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο προδιάθεσης  για εξάρτηση από ναρκωτικά και άλλες εθιστικές ουσίες, τάσεις αυτοκτονίας και προβλήματα δυσλειτουργικής συμπεριφοράς.

  • Οι νέοι που είχαν τόσο πατέρα ή μητέρα, όσο και παππού ή γιαγιά με σοβαρή κατάθλιψη, εμφάνιζαν ακόμη μεγαλύτερο έως και τριπλάσιο  κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη και οι ίδιοι.

 

 

 
 

 

(145)