11 τρόποι για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι!

Είναι στο χέρι μας να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι αρκεί να πάρουμε την απόφαση. Τι είναι η ευτυχία; Η έννοια της ευτυχίας αφορά σε μία μακρόχρονη και συνολική αίσθηση ψυχικής ευεξίας και ικανοποίησης από τη ζωή. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η ευτυχία ανήκει στον αυτάρκη, ενώ κατά τον Δαλάι Λάμα, η ευτυχία βρίσκεται στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Όσο και να ποικίλλουν οι ορισμοί της ευτυχίας, όλοι είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πότε είμαστε ευτυχισμένοι και πότε όχι…

  • Τι θα μας έκανε πιο ευτυχισμένους; Μια σχέση; Μια καινούργια δουλειά με μεγαλύτερο εισόδημα; Η απόκτηση του δικού μας σπιτιού; Ένα παιδί; Να δείχνουμε νεότεροι; Να βελτιώσουμε το βάρος μας;

Ένα μικρό ποσοστό της ευτυχίας μας καθορίζεται από τις περιστάσεις της ζωής μας. Αν είμαστε φτωχοί ή πλούσιοι, γοητευτικοί ή συνηθισμένοι, άρρωστοι ή υγιείς, παντρεμένοι ή χωρισμένοι. Πολλοί από μας εστιάζουμε στο να αλλάξουμε παρόμοιες συνθήκες με την ελπίδα πως αυτές οι αλλαγές θα φέρουν την ευτυχία. Κι όμως οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτό διαρκεί για λίγο.

Διότι ο άνθρωπος έχει την εξαιρετική ικανότητα να προσαρμόζεται. Προσαρμόζεται στον πλούτο, στο καινούργιο σπίτι, στην απόκτηση ομορφιάς, στο γάμο. Ακόμα και οι πιο θετικές αλλαγές σε λίγο θα θεωρούνται δεδομένες καθώς τις συνηθίζουμε, και η επίδρασή τους στην ευτυχία θα είναι ελάχιστη. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της ευτυχίας μας καθορίζεται από τις σκέψεις μας και τη συμπεριφορά μας. Όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε την ευτυχία μας κάνοντας αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Αυτό σημαίνει πως όλοι μπορούμε να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι.

  • Στρατηγικές για να βελτιώσουμε την ευτυχία μας:

– Ευγνωμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνες, η βίωση ευγνωμοσύνης φαίνεται ότι έχει θετικά αποτελέσματα. Όταν εκτιμούμε τι έχουν κάνει κάποια άτομα για μας ή πόσα έχουμε καταφέρει νιώθουμε μια αίσθηση επάρκειας και αποτελεσματικότητας και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αυτή η εκτίμηση μας κάνει να μην παίρνουμε τίποτα σαν δεδομένο κι έτσι η ευτυχία μας διαρκεί.

– Αισιοδοξία

Παρόλο που αισιοδοξία δεν σημαίνει να πιστεύουμε πως ζούμε σε ένα κόσμο ιδανικό και τέλειο, όταν είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον έχουμε την πεποίθηση πως θα πετύχουμε τους στόχους μας. Κι έτσι θα προσπαθήσουμε περισσότερο ακόμα κι αν βρούμε δυσκολίες. Αυτό μας κάνει πιο παραγωγικούς, πιο πετυχημένους, πιο υγιείς. Και η επιμονή, η επιδεξιότητα, η υγεία και η επιτυχία συμβάλλουν στην ευτυχία μας.

– Αποφυγή συγκρίσεων

Οι συγκρίσεις με φίλους, συναδέλφους, μέλη της οικογένειας, ακόμα και με ήρωες ταινιών είναι αναπόφευκτες. Μερικές φορές μας εμπνέουν να προσπαθήσουμε να πετύχουμε στόχους, να βελτιώσουμε αδυναμίες. Τις περισσότερες φορές όμως προκαλούν ενοχές, φθόνο, ή και φόβο ότι θα υποφέρουμε από τα ίδια δεινά. Όσο επιτυχημένοι ή τυχεροί και να είμαστε πάντα εκεί έξω θα υπάρχει ένας καλύτερος. Ας μην επιτρέψουμε την απόδοση των άλλων να επηρεάσει τα συναισθήματα για τον εαυτό μας.

– Ευγενικές πράξεις (εθελοντισμός)

Οι έρευνες έχουν δείξει πως κάνοντας ευγενικές πράξεις και πράξεις γενναιοδωρίας μπορούμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι για αρκετό διάστημα. Αισθανόμαστε χρήσιμοι, άξιοι, σημαντικοί. Αυτό βελτιώνει την αυτοεκτίμησή μας ενώ δημιουργείται και μια αλυσίδα: ο αποδέκτης αισθάνεται την ανάγκη να ανταποδώσει.

Επίσης οι εθελοντές νιώθουν ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της ζωής τους. Ο εθελοντισμός τους δίνει νόημα, πληρότητα.

Προσοχή:

δεν βοηθάμε τους άλλους με κόστος τη δική μας ποιότητα ζωής. Ειδικά αν αυτό είναι ένα μόνιμο μοτίβο. Τότε αντίθετα αυτό θα υπονομεύσει την ευτυχία μας.

– Διαχείριση

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς στρες, δυσκολίες, κρίσεις. Η διαχείριση είναι μια θεμελιώδης στρατηγική που ενσαρκώνει το γεγονός πως ο τρόπος που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε παρόλες τις δοκιμασίες της ζωής. Υπάρχουν δύο τρόποι διαχείρισης. Εστιάζουμε στο πρόβλημα παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας, ή ελέγχουμε τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις όταν η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

– Συγχώρεση

Όταν οι σκέψεις και οι εικόνες της προσβολής ή του αδικήματος εισβάλλουν και παρεμποδίζουν την καθημερινή μας ζωή, είναι ώρα να κάνουμε κάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούμε αυτόν που μας έβλαψε, ούτε ότι ανεχόμαστε αυτό που μας έκανε. Η συγχώρεση δεν είναι συμφιλίωση. Το κάνουμε για τον εαυτό μας. Όχι για το άλλο άτομο. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συγχωρούν είναι πιθανότερο να είναι ευτυχισμένοι, πιο υγιείς, πιο γαλήνιοι.

– Έμφαση στα μικρά και απλά πράγματα

Εστιάστε στο παρόν. Ζήστε το σήμερα σαν να είναι η τελευταία σας μέρα. Μην αναβάλλετε την ευτυχία σας για αύριο. Οι έρευνες δείχνουν πως η εστίαση στα απλά πράγματα σχετίζεται με την ευτυχία. Χαρείτε τις μικρές απολαύσεις πχ πόσο όμορφα μυρίζει ένα λουλούδι.

– Έμφαση στους στόχους

Το να έχουμε ενδιαφέροντα και στόχους με νόημα αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας. Η επιδίωξη των στόχων με ουσία δίνει μια δομή στη ζωή μας, ένα νόημα στην καθημερινότητά μας. Προϋποθέτει βέβαια οι στόχοι να είναι εφικτοί, ρεαλιστικοί.  Τι γίνεται σε περίοδο κρίσης;

Είναι εφικτό να συνεχίζουμε να επιδιώκουμε τους στόχους μας; Οι έρευνες προτείνουν ότι όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά είναι και απαραίτητο. Στόχους που ικανοποιούν τις βασικές μας ψυχολογικές ανάγκες, όπως αυτονομία (να νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο της συμπεριφοράς μας), ικανότητα και αποτελεσματικότητα (μέσα στον κόσμο που ζούμε), ικανοποίηση από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

– Και τα χρήματα; Φέρνουν την ευτυχία;

Ψυχολόγοι και οικονομολόγοι έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει μικρή σχέση μεταξύ εισοδήματος και ευζωίας. Εφόσον καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, τα περισσότερα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Μπορεί αντίθετα να μας παγιδεύσουν σε ένα ατελείωτο κυνήγι πλούτου. Επίσης μια νέα προσέγγιση στην κατανόηση του πως επηρεάζουν τα χρήματα την ευτυχία αφορά στον τρόπο που επιλέγουμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας. Νιώθουμε περισσότερη ευτυχία όταν τα ξοδεύουμε για άλλους.

– Σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση βοηθά να έχουμε τον έλεγχο του σώματός μας και της υγείας μας. Το να βελτιώνουμε τον εαυτό μας – πιο γρήγορο, πιο δυνατό – μας δίνει μια φοβερή αίσθηση αυταξίας. Η φυσική άσκηση παρέχει τη δυνατότητα για θετικό περισπασμό βοηθώντας να κάνουμε ένα διάλειμμα από μια αγχωτική μέρα. Αποτρέπει τη μοναξιά και την απομόνωση. Όταν ασκούμαστε μαζί με άλλους, δίνεται η ευκαιρία για κοινωνικές σχέσεις. Επίσης νευρολογικές μελέτες έχουν δείξει πως δρα σαν αντικαταθλιπτικό αυξάνοντας τις ενδορφίνες.

– Κοινωνικές σχέσεις

  • Φαίνεται να υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ κοινωνικών σχέσεων – ευτυχίας. Η λειτουργία είναι αμφίδρομη:

οι φίλοι και οι σχέσεις προάγουν την ευτυχία καθώς επίσης οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερους φίλους και πιο δυνατούς δεσμούς. Και τις φιλίες, την οικογένεια ή τα παιδιά μας δεν τα συνηθίζουμε όσο τα υλικά αγαθά. Η ανάγκη να ανήκουμε βασίζεται στη θεωρία της εξέλιξης. Το ανθρώπινο είδος δεν θα είχε επιβιώσει ή αναπαραχθεί χωρίς ένα τέτοιο κίνητρο.

– Βρείτε χρόνο για τους φίλους σας / την οικογένειά σας

– Δείξτε ενδιαφέρον για τους άλλους, στοργή

– Ενθαρρύνετέ τους, θαυμάστε τους, εκτιμήστε τους

– Αγκαλιάστε τους. Αυξάνει την ευτυχία, την υγεία, την οικειότητα, ανακουφίζει από το στρες.

 

Το άρθρο υπογράφει η Δήμητρα Τσώλα – Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια. Συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου – Πολυχώρου Animus Corpus

*Περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υπηρεσιών του Animus Corpus, καθώς και για το βιογραφικό της Ψυχολόγου, στην ιστοσελίδα www.animuscorpus.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.: Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) 

τηλ. επικοινωνίας: 210 72 22 214 

(1950)