Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν είναι διαρκώς λυπημένοι

Όταν κάποιος περνάει καταθλιπτικό επεισόδιο, δεν σημαίνει ότι περιφέρεται με μαύρα ρούχα κλαίγοντας και θρηνώντας. Συχνά βγαίνει έξω με τους φίλους του και μπορεί να λέει και αστεία, σαρδόνια τις περισσότερες φορές.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και διαχρονικούς μύθους θέλει τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη να είναι μελαγχολικοί όλη την ώρα και κατ’ επέκταση οι χαρούμενοι άνθρωποι δεν μπορεί να βιώνουν στιγμές κατάθλιψης. Είναι μια στρεβλή και φρικτή εκδοχή της κατάθλιψης που στιγματίζει περαιτέρω τα άτομα με κατάθλιψη και τα απομονώνει ακόμη περισσότερο.

Η κατάθλιψη δεν κάνει τους ανθρώπους λυπημένους όλη την ώρα – αν και το επίπεδο της θλίψης που ο ασθενής βιώνει ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και την σοβαρότητα της κατάθλιψης . Όταν κάποιος περνάει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο συνήθως συνεχίζει να εργάζεται και να ανταλλάσει φιλικές κουβέντες με τους συναδέλφους του. Τρέφεται και ντύνεται κανονικά και συχνά διαβάζει βιβλία. Βιώνει ακόμα και στιγμές ευτυχίας όταν για παράδειγμα περπατάει στην ακρογιαλιά με ένα καλό φίλο.

Η κατάθλιψη δεν είναι μια ασθένεια «όλα ή τίποτα»!

Εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τον άνθρωπο και τη χρονική στιγμή. Αυτές οι διαφοροποιήσεις δεν αποδεικνύουν το εάν κάποιος πάσχει ή όχι.

(10281)