Συντροφική σχέση και κατάθλιψη

Το ψυχικό πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους: άλλες φορές διαταράσσει την σκέψη μας, άλλες φορές την συμπεριφορά και άλλοτε το συναίσθημα και τη σχέση με τους γύρω μας.

Η ψυχική νόσος δεν επιφορτίζει μόνο το ίδιο το άτομο που την αντιμετωπίζει, αλλά δυσκολεύει και τους ανθρώπους που το περιβάλλουν και ειδικότερα τον σύντροφο ή τη σύντροφό του. Πράγματι, ο σύντροφος του ανθρώπου που εμφανίζει κάποια σημαντική ψυχολογία δυσκολία, όπως είναι η κατάθλιψη, μπορεί να νιώθει έντονο άγχος, αγωνία, αμηχανία και πολλές φορές απόγνωση για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί αυτή την μεταβολή στη συμπεριφορά ενός τόσο κοντινού του ανθρώπου.

Τα σημάδια της κατάθλιψης, δηλαδή η μειωμένη ενεργητικότητα, η αρνητική διάθεση, οι σκέψεις μειονεξίας, η διαταραχή στον ύπνο και τη διατροφή, αλλά και η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας κυριολεκτικά μεταμορφώνουν την καθημερινότητα του ζευγαριού και αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οι δύο σύντροφοι λειτουργούσαν ως τώρα. Συχνά, ο άνδρας ή η γυναίκα, που βλέπει τον/την σύντροφό του να δυσκολεύεται, νιώθει έντονο το βάρος της ευθύνης να προσφέρει βοήθεια και να κινητοποιήσει τον άλλον. Πολλές φορές μάλιστα, αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο σε υπερβολικό βαθμό, κάτι που δεν επιτρέπει στο άτομο με κατάθλιψη να κινητοποιηθεί ο ίδιος για να βοηθήσει τον εαυτό του. Άλλες φορές, η μεταβολή της διάθεσης του συντρόφου μας μπορεί να γεννήσει συναισθήματα απογοήτευσης αλλά και θυμού, αφού ο/η σύντροφος νιώθει ότι η σχέση βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τα άτομο που βρίσκεται μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση πράγματι καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στα δικά του συναισθήματα και στην ανάγκη του να βοηθήσει τον/την σύντροφό του.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που μπορούν να είναι χρήσιμα στην περίπτωση αυτή:

– Βοήθεια δε σημαίνει «αυτοθυσία». Το άτομο θα πρέπει με ψυχραιμία να σταθεί δίπλα στο σύντροφο του , όχι για να τον «σώσει», αλλά για να τον ενισχύσει.

– Η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία είναι πολύτιμη για τον σύντροφό μας όταν υποφέρει ψυχικά.

– Το άτομο που βιώνει την παρουσία της κατάθλιψης στο σύντροφό του είναι εξίσου ευάλωτο και επιβαρυμένο. Είναι σημαντικό να έχει επαφή με τα συναισθήματά του και να καταλαβαίνει μέχρι πιο όριο μπορεί να διαχειριστεί αυτό το ψυχικό βάρος. Η αρωγή από έναν ψυχολόγο για το πώς μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη δυσκολία είναι μια πολύ καλή επιλογή.

(5460)