Προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τον ύπνο

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή κοιμάστε πολλές ώρες; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Έρευνες δείχμουν ότι οι διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία, βασίζεται σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, σε σωματικές, συναισθηματικές ή ορμονικές συνθήκες.

Ας δούμε τις πιο συνήθεις ατιτίες:

• Κατάθλιψη

Τα προβλήματα ύπνου και η κατάθλιψη είναι αλληλένδετα. Έρευνα δείχνει ότι το 90% των ανθρώπων με κατάθλιψη αντιμετώπιζει διαταραχές στον ύπνο. Το πολύ πρωινό ξύπνημα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της σοβαρής κατάθλιψης. Άλλα προβλήματα ύπνου που σχετίζονται με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν αυπνία ή υπερβολικές ώρες ύπνου. Τπο άγχος μπορεί επίσης να σας αφήσει ξύπνιους, λόγω της αδυναμίας να χαλαρώσετε.

• Εμμηνόπαυση

Όταν διακοπεί η περίοδος σε μια γυναίκα, η αϋπνία μπορεί να αρχίσει. Το 61% των γυναικών με εμμηνόπαυση έχουν προβλήματα ύπνου. Ένας πιθανός λόγος αφορά τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη παραγωγής ύπνου. Επίσης η αλλαγή των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου, φέρνοντας εξάψεις, αιφνίδια έντονη θερμότητα του σώματος και εφίδρωση.

• Διαβήτης

Οι διαβητικοί συχνά λόγω των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα, συχνά έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις και την ανάγκη συχνής ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αϋπνία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Σε μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.741 ενήλικες, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από αυτούς που απολάμβαναν περισσότερο ύπνο.

• Μυοσκελετικές διαταραχές

Ο έντονος πόνο της αρθρίτιδας μπορεί να δημιουργήσει αυπνία. Ένα παυσίπονο πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

• Καρδιαγγειακή νόσος

Δύο κοινές καρδιαγγειακές παθήσεις, η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, έχουν συνδεθεί με προβλήματα ύπνου. Στην στεφανιαία νόσο, μπορεί να υπάρχουν πόνοι στο στήθος, καρδιακή αρρυθμία, ή ακόμα και καρδιακή προσβολή. Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αποτρέπει την καρδιά να αντλήσει αρκετό αίμα για να φτάσει σε όλα τα μέρη του σώματος. Ως εκ τούτου, επιπλέον υγρό συσσωρεύεται γύρω από τους πνεύμονες, ενώ είστε ξαπλωμένοι, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να ανυψώσετε το πάνω μέρος του σώματος.

• Άσθμα

Τα άτομα με άσθμα έχουν συχνά διαταραχές του ύπνου λόγω των αναπνευστικών δυσκολιών. Τα συμπτώματα του άσθματος είναι συνήθως χειρότερα τη νύχτα. Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος μπορούν επίσης να προκαλέσουν αϋπνία και διακεκομένο ύπνο.

• Διατροφικές διαταραχές

Η ανορεξία έχει βρεθεί να διακόπτει την κανονική ροή του ύπνου, πιθανώς εξαιτίας του υποσιτισμού και της υπερβολικής απώλειας βάρους. Αντίθετα η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται συχνά από εκκαθαρίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, διακόπτωντας τον ύπνο σας.

• Νεφρική νόσος

Η νεφρική νόσος εμποδίζει τα νεφρά να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα, οδηγώντας σε αϋπνία ή τρέμουλο των ποδιών.

• Θυρεοειδής

Κάποιος που έχει υπερθυροειδή μπορεί να έχει νυχτερινές εφιδρώσεις, ενώ η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα φέρνει υπερβολική ημερήσια υπνηλία.

Όταν τα προβλήματα ύπνου οφείλονται σε ένα ιατρικό πρόβλημα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την αντιμετώπιση της ασθένειας. Δείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε αν η αϋπνία σας οφείλεται σε κάτι τέτοιο . Αν όχι, το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό ύπνου.

(5601)