H ψυχοθεραπεία καλύτερη επιλογή θεραπείας για την κοινωνική φοβία

Νέα έρευνα δείχνει ότι η γνωστική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

 Ενώ τα αντικαταθλιπτικά είναι η πιο συχνή θεραπεία για την κοινωνική φοβία, μια νέα έρευνα δείχνει ότι η γνωστική συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική και σε αντίθεση με την φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να έχει πιο σταθερά αποτελέσματα μέσα στο χρόνο.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τον έντονο φόβο και την αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από όσους νοσούν δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας δημοσιεύτηκαν αυτόν τον Σεπτέμβριο στο περιοδικό The Lancet Psychiatry και είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των επιστημόνων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins και του University College. Η έρευνα περιλαμβάνει την συλλογή και μετα-ανάλυση 101 κλινικών πειραμάτων που αφορούσαν την σύγκριση διαφόρων τύπων φαρμακευτικής αγωγής και της ψυχοθεραπείας. “Η κοινωνική φοβία δεν είναι απλά αίσθημα ντροπής,” λέει ο επικεφαλής της έρευνας Evan Mayo-Wilson.

Οι άνθρωποι με αυτή την διαταραχή μπορεί να βιώσουν σοβαρή κοινωνική «αναπηρία», από τον αποφεύγουν φιλίες μέχρι και το να απορρίπτουν θέσεις εργασίας που θα απαιτούσαν αυξημένη κοινωνική επαφή. Τα καλά νέα από την έρευνά είναι ότι η κοινωνική φοβία είναι αντιμετωπίσιμη. Τώρα που ξέρουμε τι δουλεύει καλύτερα, χρειάζεται να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία για όσους νοσούν.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η φαρμακευτική θεραπεία παραμένει σημαντική, αλλά τονίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως θεραπεία δεύτερης επιλογής για όσους δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακοθεραπεία ή θέλουν ψυχοθεραπεία.

“Η μεγαλύτερη επένδυση σε ψυχολογικές θεραπείας θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει τα κόστη περίθαλψης.”, λέει ο Mayo-Wilson.

Πηγή: http://www.sciencedaily.com/

(49202)