Φυσικές “θεραπείες” για το στρες

Η φύση μας δίνει απλόχερα φυσικούς τρόπους να διαχειριστούμε το καθημερινό άγχος.

Το άγχος είναι ένα κοινό σημείο όλων μας, είτε είμαστε πολυάσχολοι είτε όχι. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αναγκάζει να ζούμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, να δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε και να ευχαριστηθούμε.

Η φύση όμως μας δίνει απλόχερα φυσικούς τρόπους να διαχειριστούμε το καθημερινό άγχος. Είτε κάποιος βιώνει μια απλά έντονα στρεσογόνα περίοδο, είτε βιώνει παθολογικό άγχος, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για να αυξήσουμε την ευεξία μας και να χαμηλώσουμε τα επίπεδα τους στρες.

Αναπνευστικές ασκήσεις: Η σωστή και σταθερή αναπνοή μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην μείωση του άγχους. Οι τεχνικές αναπνοές –όπως διδάσκονται για παράδειγμα στη γιόγκα- μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ρύθμιση του άγχους.

Άσκηση: Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η άσκηση αποτελεί ένα πρώτης τάξεως αγχολυτικό. Ορισμένες μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα, αποδεδειγμένα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Λεβάντα: Οι έρευνες δείχνουν ότι το άρωμα της λεβάντας μπορεί να μειώσει σημαντικά το ήπιο συναίσθημα του άγχους.

Χαμομήλι: Ένα φλιτζάνι χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, καθώς ορισμένα συστατικά του επιδρούν αγχολυτικά.

Πράσινο τσάι: Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των αυξημένων καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης.

Βαλεριάνα: Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επέλευση του ύπνου.

Μελισσόχορτο: Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια ως ουσία που βοηθά στον ύπνο.

Τροφές πλούσιες σε Ω3: Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ω3 (που μπορούμε να προσλάβουμε από τα λιπαρά ψάρια για παράδειγμα) μπορεί να βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη διάθεση. Οι έρευνες τώρα παρέχουν στοιχεία ότι μπορεί να βοηθήσουν και στη μείωση του άγχους.

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και να περιορίσει τις καταστροφικές και αρνητικές μας σκέψεις.

Επαφή με την φύση: Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα στη φύση επηρεάζει θετικά το σώμα και βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι παραπάνω φυσικές μέθοδοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη επιστημονική βοήθεια. Ορισμένες φορές, το άγχος φτάνει να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή μας λειτουργία. Ο ύπνος διαταράσσεται, μας είναι αδύνατο να ευχαριστηθούμε πράγματα που ευχαριστιόμασταν πριν, έμμονες σκέψεις κυριαρχούν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια από ένα ειδικό ψυχικής υγείας.

(11383)