Τύποι του άγχους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άγχους.

Οι έξι πιο συχνοί – κοινοί τύποι αγχωτικής διαταραχής είναι:

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή 

Ένα άτομο αισθάνεται ανήσυχο για περισσότερες ημέρες, ανησυχεί για πολλά διαφορετικά πράγματα για μια περίοδο έξι μηνών ή περισσότερο.

Κοινωνική Φοβία

Ένα άτομα αισθάνεται πολύ φοβισμένο για ένα συγκεκριμένο λόγο ή κατάσταση και μπορεί να φτάσει στα άκρα για να το αποφύγει, παραδείγματος χάρη –φοβίες- Ενέσεις, ταξίδι με αεροπλάνο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φοβίας.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ένα άτομο που έχει ανεπιθύμητες ή ενοχλητικές σκέψεις και φόβους, έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσει άγχος. Παρά το γεγονός ότι το άτομο αυτό αναγνωρίζει ή μπορεί να αναγνωρίζει αυτές τις σκέψεις ως «ανόητες», συχνά προσπαθεί να ανακουφίσει το άγχος του με τη διεξαγωγή ορισμένων συμπεριφορών. Για παράδειγμα, φόβος για τα μικρόβια μπορεί να οδηγήσει σε σταθερό πλύσιμο των χεριών και ρούχων.

Διαταραχή μετά-τραυματικού στρες

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από ένα τραυματικό γεγονός που βιώνει το άτομο (π.χ.επίθεση, ατύχημα, καταστροφή). Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες χαλάρωσης, αναδρομές στο παρελθόν της εκδήλωσης, καθώς και αποφυγή όσων σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός και την εκδήλωση του. Το άτομο έχει συμπτώματα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Διαταραχή πανικού

Ένα άτομο έχει κρίσεις πανικού, οι οποίες είναι έντονες , συντριπτικά και συχνά ανεξέλεγκτα συναισθήματα άγχους, σε συνδυασμό με μια σειρά από σωματικά συμπτώματα. Ένα άτομο που έχει κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανίσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, υπερβολική εφίδρωση. Μερικές φορές οι άνθρωποι που βιώνουν κρίσεις πανικού πιστεύουν ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή ότι πεθαίνουν. Αν ένα άτομο έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού ή επίμονα φοβάται για περισσότερο από έναν μήνα, το άτομο αυτό πάσχει από διαταραχή πανικού.

Πολλοί άνθρωποι με συμπτώματα άγχους με πάνω από ένα τύπο αγχώδους διαταραχής μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να ζητήσουν βοήθεια νωρίς. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί τα συμπτώματα να κυριεύσουν την ζωή τους. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει  όχι μόνοτο άτομο με την διαταραχή, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Όπως και με την κατάθλιψη, το άγχος χωρίς θεραπεία μπορεί να συμβάλει αρνητικά σε σχέσεις και οικογενειακά προβλήματα, ενώ παράλληλα δυσκολεύει την εύρεση εργασίας και την επιτυχή άσκηση καθηκόντων στην εργασία. 

(1061)