Το υψηλό στρες στην οικογένεια επηρεάζει τη σωματική άμυνα των παιδιών

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως το οικογενειακό κλίμα έχει επιπτώσεις στην σωματική υγεία.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταγράφουν την συσχέτιση του οικογενειακού κλίματος με την ψυχική υγεία των οικογενειακών μελών. Μια νέα έρευνα από τη Σουηδία φέρνει νέα δεδομένα και αποδεικνύει ότι το οικογενειακό κλίμα έχει επιπτώσεις στην σωματική μας υγεία.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Jönköping στην Σουηδία, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Journal of Immunology απέδειξε ότι το υψηλό στρες μέσα στην οικογένεια μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν οικογένειες με παιδιά ηλικίας 5 ετών. Οι γονείς απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το στρες και τις δυσκολίες που ενδεχομένως είχαν επηρεάσει την οικογένεια, όπως ένα διαζύγιο ή η ανεργία.

Οι απαντήσεις οδήγησαν του ερευνητές να διαχωρίσουν τα παιδιά σε δύο ομάδες: στην ομάδα των παιδιών που βίωναν υψηλό επίπεδο στρες μέσα στην οικογένεια και στην ομάδα των παιδιών που μεγάλωναν με φυσιολογικά επίπεδα άγχους.

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά σε οικογένειες με υψηλό στρες είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, το οποίο αποτελεί μια βιολογική ένδειξη τους στρες. Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι το οικογενειακό κλίμα «μεταφέρεται» στα παιδιά, που αποδείχθηκε ότι βίωναν και σωματικά αυτό το διαρκές άγχος.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα στρες. Υπό καταστάσεις άγχους το σώμα φαίνεται να αντιδρά σε ουσίες του σώματος που δεν θα έπρεπε να αντιδρά (πιθανότατα στα πλαίσια μιας αυτοάνοσης δράσης). Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει σκοπό να μας προστατεύσει απέναντι στα βακτήρια και τους ιούς. Τα σώματά μας είναι επίσης εφοδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν το καθημερινό φυσιολογικό στρες.

Από την άλλη πλευρά, μια έντονη κατάσταση ή μια κατάσταση που κρατάει για μεγάλο διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό το είδος του μακροχρόνιου στρες μπορεί να δημιουργηθεί όταν για παράδειγμα, ένα κοντινό μέλος της οικογένειας πεθαίνει, ή όταν οι ενήλικες εγκλωβίζονται σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις.

Πηγή: http://www.sciencedaily.com/

(23019)