Τα αιτία της «στυτικής» δυσλειτουργίας είναι οργανικά ή… ψυχογενή;

Η στύση του πέους αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο κατά το οποίο το πέος διευρύνεται, δηλαδή επιμηκύνεται και διογκώνεται, ενώ συγχρόνως παραμένει σταθερό στην κατάσταση αυτή και είναι το αποτέλεσμα μίας σύνθετης αλληλεπίδρασης ψυχολογικών, νευρολογικών, αγγειακών και ενδοκρινικών-ορμονικών παραγόντων ενώ συνήθως και όχι απαραίτητα προκαλείται από σεξουαλική διέγερση.

Στην Ελλάδα, η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν πάνω από 400.000 άντρες που αντιμετωπίζουν και βιώνουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες…

στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στο οξύ πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Κάποιοι από τους λόγους μπορεί να είναι: η αύξηση βάρους και οι διατροφικές μεταβολές, το άγχος, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα.

Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι: οργανικά – ιατρογενή, ψυχογενή ή και συνδυασμός των δύο αυτών κατηγοριών. Η στύση είναι κατά βάση ένα «αγγειακό» φαινόμενο για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να διενεργείται και ο ανάλογος έλεγχος του αγγειακού δικτύου του πέους.

Έτσι, λοιπόν, ο Ουρολόγος-Ανδρολόγος και μετά από τον ανάλογο κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο θα μπορούσε να κρίνει σκόπιμο και να ζητήσει μία ειδική εξέταση, το δυναμικό triplex αγγείων πέους (Penile Colour Duplex Ultrasound Examination).Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν την ανάγκη διενέργειας της εξέτασης αυτής με σκοπό τον έλεγχο του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας ,δείτε κάποιες από τις ενδείξεις στο Penile Colour Duplex Ultrasound Examination.

Μία ενδιαφέρουσα επίσης εργασία των Wynia, Blake (New York, NY); Telegrafi, Shpetim; Alukal και Joseph (AmericanUrological Association, AUAUniversity) είχε ως αντικείμενο μελέτης την αναγκαιότητα διενέργειας του δυναμικού έγχρωμου Doppler του πέους στους νέους άντρες με στυτική δυσλειτουργία.

Η μελέτη αυτή ανέφερε πως ένας στους τέσσερις άνδρες που αναζητούν ιατρική βοήθεια για το πρωτοεμφανιζόμενο πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας – erectile dysfunction (ED) – είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Η βασική αιτία του προβλήματος τους φαίνεται πολλές φορές να είναι ψυχογενούς χαρακτήρα. Μεταξύ όμως αυτών των αντρών υπάρχει και η υποψία ύπαρξης οργανικών αιτίων.

Ωστόσο..

ένα σημαντικό ποσοστό των νέων ανδρών με στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζει αποδεδειγμένες αγγειακές ανωμαλίες. Το έγχρωμο δυναμικό Doppler του πέους είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάγνωση αυτών των παθολογικών καταστάσεων. Ως αποτέλεσμα της εργασίας αυτής προέκυψε το γεγονός πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις και στους άντρες ηλικίας κάτω των 40 ετών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας συνεπεία ανατομικών ή και αγγειακών ανωμαλιών που παραμένουν αδιάγνωστες.

 

Γράφει ο Dr. Πέτρος Θάνος – Χειρουργός/Ουρολόγος & Ανδρολόγος

 

(265)