Συνήθη συμπτώματα άγχους «αποχωρισμού» στα παιδιά!

Το άγχος αποχωρισμού αποτελεί ένα σοβαρό συναισθηματικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από έντονη δυσφορία για ένα παιδί όταν είναι μακριά από τους γονείς του.

Πως μπορούμε να το διακρίνουμε….

Δεδομένου ότι το φυσιολογικό άγχος αποχωρισμού και η διαταραχή άγχους αποχωρισμού έχει πολλά ίδια συμπτώματα, μπορεί να προκληθεί σύγχυση στην προσπάθεια να καταλάβουμε αν ένα παιδί χρειάζεται απλά χρόνο και κατανόηση ή έχει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Οι κύριες διαφορές ανάμεσα στο φυσιολογικό άγχος και στη διαταραχή αφορούν την ένταση των φόβων του παιδιού καθώς και αν οι φόβοι το κρατούν μακρυά από συνήθεις δραστηριότητες του.

Τα παιδιά με άγχος αποχωρισμού ταράζονται με τη σκέψη ότι θα είναι μακριά από τη μαμά ή τον μπαμπά, μπορεί να προσποιούνται ασθένειες, να αποφεύγουν να παίζουν με τους φίλους ή να μη πηγαίνουν στο σχολείο. Όταν τα συμπτώματα είναι αρκετά ακραία, μπορεί να καταλήξουν σε διαταραχή.

Τα συνήθη συμπτώματα της διαταραχής άγχους αποχωρισμού:

• Φόβος… ότι θα συμβεί κάτι τρομερό σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί συνεχώς να ανησυχεί μην αρρωστήσει ή τραυματιστεί ένας γονέας.

• Ανησυχία… ότι ένα απρόβλεπτο γεγονός θα οδηγήσει σε μόνιμο αποχωρισμό. Για παράδειγμα, μπορεί ένα παιδί να ανησυχεί ότι θα απαχθεί ή θα χαθεί.

• Εφιάλτες σχετικά με το χωρισμό… Τα παιδιά με προβλήματα άγχους αποχωρισμού έχουν συχνά τρομακτικά όνειρα σχετικά με τους φόβους τους.

• Αρνείται να… πάει στο σχολείο και θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να μείνει στο σπίτι.

• Εμφάνιση απροθυμίας να… πάει για ύπνο, είτε λόγω του φόβου της μοναξιάς ή λόγω φόβου για εφιάλτες σχετικά με το διαχωρισμό.

• Κατά τη στιγμή του χωρισμού, ή πριν, τα παιδιά με διαταραχή διαχωρισμού συχνά διαμαρτύρονται ότι… αισθάνονται άρρωστα.

• Τα παιδιά με προβλήματα άγχους αποχωρισμού μπορεί να… προσκολληθούν στο χέρι ή το πόδι σας, αν προσπαθήσετε να βγείτε.

Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα συμπτώματα με ιδιαίτερη ένταση στη συμπεριφορά του παιδιού σας, μπείτε στη διαδικασία να σκεφτείτε κάτι που μπορεί να έχει κλονίσει την ισορροπία του παιδιού σας, ή να το έχει κάνει να νιώσει ότι απειλείται. Αν εντοπίσετε την αιτία ή τις αιτίες θα έχετε κάνει ένα βήμα ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας.

 H επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(1522)