Πότε η «συντροφική» σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη;

Η ίδια η σχέση σας μπορεί να προκαλέσει πραγματικά την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν είναι είναι βιολογικής προέλευσης; Το άτομο, στο οποίο θα διαγνωστεί κατάθλιψη, επηρεάζει το αν είναι σε μια «καλή» ή «κακή» σχέση; Δεν είναι εύκολο να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η κατάθλιψη είναι βιολογικής φύσης. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι το περιβάλλον μας, το οποίο περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους, μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην ψυχική μας ευεξία.

Πολύ άνθρωποι ομολογούν ότι μια «κακή» σχέση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και συναισθηματικής δυσφορίας ή ακόμη και να τα δημιουργήσει. Οι ερωτήσεις που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε εάν η σχέση σας έχει συμβάλλει στην κατάθλιψη σας ή όχι, χωρίς όμως να αντικαθιστούν την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

1. Αισθάνεστε παγιδευμένοι στη σχέση σας;

Το αίσθημα παγιδευμένου είναι τροφή για την κατάθλιψη. Το άτομο που αισθάνεται έλλειψη ελευθερίας στο να λαμβάνει αποφάσεις μέσα στη σχέση, μπορεί να αισθάνεται αγανάκτηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη.

2. Αισθάνεστε οτι δεν έχετε υποστήριξη από το σύντροφό σας;

Αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας δεν σας προσέχει όταν μιλάτε; Μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματα σας είτε είναι θετικά είτε αρνητικά μαζί τους; Είναι κοντά σας και στις καλές και στις κακές στιγμές; Σας δείχνει φροντίδα και την αγάπη; Υποστήριξη σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά συνήθως ξέρετε μέσα σας,τι σημαίνει για εσάς. Αν απαντήσατε « όχι» στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, είναι πιθανό να βρίσκεστε σε μια ανθυγιεινή σχέση.

3. Ο σύντροφός σας επικρίνει συχνά;

Όλοι έχουμε διαφορετικές απόψεις και προκαταλήψεις, αλλά η κριτική συχνά περιλαμβάνει κατηγορίες για τον χαρακτήρα του άλλου. Για παράδειγμα,αντί για “Ανησύχησα που ήρθες αργά στο σπίτι” ο σύντροφος σας θα μπορούσε να πει, “Άργησες. Δεν σε νοιάζει για τα αισθήματα κανενός “. Η κριτική προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, που διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία.

4. Ο σύντροφός σας δείχνει περιφρόνηση για εσάς;

Η περιφρόνηση μπορεί να εκδηλωθεί ως προσβολή , σαρκασμός , αλλαγές στη συμπεριφορά ή ειρωνικό – εχθρικό – χιούμορ. Ο σύντροφος που είναι ο αποδέκτης της περιφρόνησης συχνά αισθάνεται συναισθηματική κακοποίηση.

5. Ο σύντροφό σας είναι αμυντικός;

Άμυνα είναι ένα φυσικό ένστικτο να θέλετε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας όταν αισθάνεστε υπό επίθεση, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική. Ωστόσο, αν αυτή η τακτική χρησιμοποιείται πολύ κατά τη διάρκεια συζήτησης ή σύγκρουσης, δεν πρόκειται να υπάρξει συμβιβασμός. Ο αμυντικός σύντροφος έχει την τάση να μην αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη για τη συμπεριφορά του και να λέει δικαιολογίες.

6. Ο σύντροφός σας αποφεύγει να μιλήσετε για σημαντικά θέματα;

Κάποιοι πιστεύουν οτι αποφεύγοντας ένα σοβαρό θέμα, θα ξεπεραστεί ευκολότερα. Στην πραγματικότητα, αυτή η τακτική κάνει απλά τα πράγματα χειρότερα. Αυτή είναι ένας παθητικός επιθετικός τρόπος του ατόμου για να αποκτήσει τον έλεγχο σε μια σχέση, με αποτέλεσμα να κάνει συνήθως τον άλλον να κλιμακώνει την προσπάθειά του να επιβληθεί και να αναγνωριστεί.

7. Μπορείς να είσαι ο εαυτός σου στη σχέση;

Αν ρωτήσετε ευτυχισμένα ζευγάρια τι κάνει τη σχέση δυνατή, πολλοί θα σας πουν ότι αισθάνονται αποδεκτοί από τον σύντροφο και ελεύθεροι να είναι ο εαυτός τους. Η αποδοχή αυτή περιλαμβάνει και όλα τα ελαττώματα. Αν δεν νιώθετε απολύτως άνετα μαζί του ή σας κάνει να θέλετε να γίνετε κάποιος άλλος, αυτό είναι άλλη μια προειδοποίηση οτι η η σχέση σας φθείρει.

8. Αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας όταν είστε με το σύντροφό σας;

Ο σύντροφος σας θα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε ασφάλεια, αγάπη, σεβασμό, χαρά. Αν αισθάνεστε ανεπαρκείς, ανάξιοι, λυπημένοι, δύσπιστοι ή φοβισμένοι, μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

9. Μπορείτε να γελάσετε και να διασκεδάσετε με το σύντροφό σας;

Το θεμέλιο για κάθε μακροχρόνια υγιή σχέση είναι η φιλία. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι το στοιχείο των σχέσεων που οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτούν, αλλά με την πάροδο των χρόνων είναι απλά ένα συμπληρωματικό στοιχείο γιατί αν δεν υπάρχει η φιλία, η συναισθηματική οικειότητα, η χαρά του είναι κοντά στον άλλον και η κοινή διασκέδαση, φθείρεται και αυτή. Σας αρέσει να ξοδέυετε χρόνο με το σύντροφό σας; Να σας μιλάει, να γελάτε και να μοιράζεστε δραστηριότητες; Αν απαντήσετε όχι, σκεφτείτε αν η μοναξιά και η απόγνωση σας συνδέεται με την έλλειψη των παραπάνω.

10. Υπάρχει κακοποίηση στη σχέση σας;

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Μπορεί να είναι σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική. Οι γυναίκες και οι άνδρες που κακοποιούνται στη σχέση τους βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη κατάθλιψης.

(3847)