Πρόσληψη βάρους: αιτία ή αποτέλεσμα της κατάθλιψης;

Νέα έρευνα δίνει επαρκή στοιχεία πως η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.

Η Παχυσαρκία και η κατάθλιψη συχνά πάνε χέρι-χέρι. Ωστόσο, η έρευνα δίνει αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν η παχυσαρκία είναι αιτία κατάθλιψης ή αν η κατάθλιψη ευθύνεται για την παχυσαρκία.

Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να πάρει θέση, αφού δίνει επαρκή στοιχεία ότι στην πραγματικότητα η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία. Σε μια κοινωνία όπου το αδύνατο σώμα είναι το απόλυτο πρότυπο, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι το να είναι κανείς υπέρβαρος μπορεί να προξενεί αρνητικά συναισθήματα.

Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου της Alabama στο Birmingham, μπορεί να υπάρχει και μια εναλλακτική εξήγηση: Η Dr. Belinda L. Needham, επικεφαλής της έρευνας, λέει ότι η κατάθλιψη μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικούς βάρους. Η νέα της έρευνα έδειξε ότι άτομα νεαρότερης ηλικίας που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης, έπαιρναν βάρος πολύ πιο γρήγορα (μέσα σε διάστημα 15ετίας) και συσσώρευαν περισσότερο σωματικό λίπος, σε σχέση με όσους φαίνονταν να είναι πιο χαρούμενοι.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Public Health, αυτοί που αρχικά φαίνεται να ήταν παχύσαρκοι, μπορεί να είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά δεν εμφάνισαν εντονότερα συμπτώματα σε βάθος χρόνου. “Όταν κανείς βιώνει κατάθλιψη, τείνει να είναι λιγότερο δραστήριος και να μην εξασκείται αρκετά, ενώ παράλληλα υπάρχει η τάση για περισσότερη κατανάλωση τροφής”, λέει η Dr. Needham.

Η συγγραφέας σημειώνει ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας πίσω από την παράλληλη αύξηση βάρους και την κατάθλιψη. “Το χρόνιο στρες μπορεί να είναι ο «κρυφός» παράγοντας πίσω από τις δύο αυτές καταστάσεις. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες, διεγείρει και διευκολύνει την αποθήκευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, καθώς το σώμα είναι προγραμματισμένο για να αποθηκεύει θερμίδες κατά τη διάρκεια του άγχους”.

Πηγή: www.theconversation.com

(13065)