Πιο κοινωνικοί; Πιο υγιείς!

Μπορεί πράγματι κάποιος που έχει περισσότερους φίλους να είναι και πιο υγιής;

Υπάρχουν πολλά οφέλη στο να περιβάλλεται κανείς από ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο. Αλλά μπορεί πράγματι κάποιος που έχει περισσότερους φίλους να είναι και πιο υγιής;

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Καναδά δείχνει ότι οι κοινωνικές σχέσεις δεν επηρεάζουν μόνο την ψυχική, αλλά και τη σωματική μας υγεία.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Behavioral, η καθηγήτρια ψυχολογίας Jean-Philippe Gouin μελέτησε μια ομάδα διεθνών φοιτητών που βίωσαν μια μεγάλη αλλαγή, καθώς χρειάστηκε να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι από τους φοιτητές κατάφεραν να χτίσουν ένα καλύτερο κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης ήταν συνολικά πιο υγιείς. Η απόδειξη ήταν οι καρδιακοί τους ρυθμοί.

Η έρευνα έδειξε ότι οι φοιτητές που μετά την αλλαγή του τόπου διαμονής τους κατάφεραν να διαμορφώσουν σχέσεις και να αναμειχθούν σε νέα κοινωνικά δίκτυα μέσα στους 5 πρώτους μήνες είχαν ενδείξεις καλύτερης καρδιαγγειακής λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, είχαν μια αύξηση στην διακύμανση του καρδιαγγειακού του ρυθμού, δείγμα μιας καλύτερης λειτουργίας του παρασυμπαθητικού συστήματος.

Σύμφωνα με την Gouin, «η έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη μεταβλητότητα του καρδιαγγειακού ρυθμού σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Στις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν μια μεγάλη αλλαγή, οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να βρουν νέους φίλους και να καθορίσουν ένα στέρεο κοινωνικό δίκτυο», λέει η Gouin.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι μια τόσο μεγάλη σε διάρκεια κοινωνική απομόνωση, μπορεί να έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στην σωματική υγεία με το να επιδρά επάνω στο παρασυμπαθητικό μας σύστημα.

Πηγή: http://www.concordia.ca/

(19623)