Πολύωρη εργασία: κίνδυνος για την εμφάνιση κατάθλιψης

Ποια είναι τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα της πολύωρης εργασίας;

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται πολλές ώρες σε δουλειές υψηλών απαιτήσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2003 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν του εργασιακούς παράγοντες που σχετίζονται με υψηλό επίπεδο κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης σε μια ομάδα 218 Ιαπώνων εργαζομένων. Η ανάλυση έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που δούλεψαν για πολλές ώρες (τουλάχιστον εξήντα την εβδομάδα) και η δουλειά τους περιλαμβάνει υψηλές απαιτήσεις, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που συνδύαζαν πολλές ώρες δουλειάς αυξημένων απαιτήσεων με υπερωρίες, είχαν 15 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη, όταν επαναξιολογήθηκαν 3 χρόνια αργότερα!

Προηγούμενες έρευνες έχουν δώσει ασαφή αποτελέσματα σχετικά με τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα της πολύωρης εργασίας. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στις ιδιαίτερα αυξημένες ώρες εργασίας και την κατάθλιψη.

Σύμφωνα, με τους ερευνητές, έχουμε τη δυνατότητα και είναι εξαιρετικής σημασίας να προασπίσουμε την ψυχική υγεία των εργαζομένων εξασφαλίζοντας μιας καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην πολύωρη εργασία και την εργασία αυξημένων απαιτήσεων.

Πηγή:Journal of Occupational and Environmental Medicine

(13980)