Οικονομική δυσπραγία και κατάθλιψη: Το αίσθημα της αποτυχίας ως παράγοντας κινδύνου για την ψυχική υγεία

Το αίσθημα της αποτυχίας και της παγίδευσης σχετίζεται με το άγχος και την κατάθλιψη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής (BPS) από την Alys Griffiths και τους συνεργάτες της στα Πανεπιστημίων του Manchester και του Leicester.

Η Griffiths μελέτησε ανθρώπους από οικονομικά ασθενέστερες περιοχές στην Αγγλία, όπου σχεδόν πάνω από τους μισούς ανέφεραν αίσθημα «ήττας» και παγίδευσης . Οι ερευνητές αξιολόγησαν το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι βίωναν τα παραπάνω συναισθήματα. Επίσης χορήγησαν κλίμακες για να εκτιμήσουν τα πιθανά συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στην αρχή και μετά από 12 μήνες.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο βαθμός στον οποίο τα άτομα ένιωθαν παγιδευμένα και αποτυχημένα μπορούσε να προβλέψει αλλαγές στα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης για τον επόμενο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότερο τα άτομα ένιωθαν αυτά τα δύο συναισθήματα, τόσο πιθανότερο είναι να αναφέρουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η συγγραφέας λέει: “Οι άνθρωποι που ανήκουν στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αισθανθούν παγιδευμένοι σε μια κατάσταση απελπισίας, όπου νιώθουν ηττημένοι. Αυτό μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων».

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που αναφέρει το αίσθημα της αποτυχίας και της παγίδευσης ως παράγοντα κινδύνου για την ψυχική υγεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ειδικοί ψυχικής υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τέτοια συναισθήματα ως μια πρώιμες πιθανές ενδείξεις μελλοντικών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Πηγή: British Psychological Association

(12298)