Νόσος Alzheimer και συμβουλές «υποστήριξης» των ασθενών!

Η νόσος του Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας προκαλείται με την πάροδο των χρόνων και τη φυσική – βιολογική φθορά. Πρόκειται για μια ασθένεια μη ιάσιμη, εκφυλιστική η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 (εξ ού και το όνομα). Οι παράγοντες ηλικία και  κληρονομικότητα, προς το παρόν είναι μη αναστρέψιμοι & γενεσιουργά αίτια εμφανίσεως της νόσου μη τροποποιήσιμα.

Στα πρώτα στάδια…

το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά & ανάκληση στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων. Με την εξέλιξη της ασθένειας, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: σύγχυση, οξυθυμία, επιθετικότητα, ευμετάβλητη διάθεση (κυκλοθυμία), διακοπή ομιλίας, απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης και τη γενική κοινωνική απόσυρση του πάσχοντος καθώς οι αισθήσεις εξασθενούν & ατονίζουν. Ενώ, βαθμιαία, οι σωματικές λειτουργίες μειώνονται, οδηγώντας τελικά τον πάσχοντα στο θάνατο… 

Τα αίτια της νόσου είναι ακόμα υπό έρευνα και έτσι η πρωτογενής πρόληψη της δεν είναι ακόμα εφικτή. Υπάρχουν όμως άλλοι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται έμμεσα για βλάβες των νοητικών λειτουργιών του ατόμου.

 Αυτοί είναι…

οι αγγειακοί παράγοντες (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιµία, υπερλιπιδαιμία, κάπνισµα, κατάχρηση αλκοόλ), σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη & που οι οποίοι ευθύνονται για σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε πολλές περιπτώσεις αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου υποβοηθούν στην εμφάνιση άνοιας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τεθούν υπό συστηματική παρακολούθηση & ενδελεχή ιατρικό έλεγχο.

Στον τομέα της διατροφής, μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και η μεσογειακή διατροφή δρουν προληπτικά και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάσχεση εμφανίσεως της νόσου.

Επιπλέον…

η σωματική και πνευματική άσκηση βοηθούν καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασχολούνται με πνευματικές δραστηριότητες (πνευματικές δοκιμασίες, τεστ μνήμης & παίγνια στρατηγικής και γνώσεων αλλά και εποικοδομητικές & δημιουργικές δραστηριότητες) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και όσοι γυμνάζονται τακτικά καθυστερούν τη διαδικασία της γήρανσης.

Επιπλέον μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, καθώς το στρες αποτελεί επίσης έναν καθοριστικό παράγοντα για την υγεία του.

Πρόσφατα αναγνωρίστηκε η ψυχική καταπόνηση & συναισθηματική ένταση και κόπωση ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Περαιτέρω χαρακτηριστικά των πασχόντων είναι η απώλεια του ειρμού της σκέψης τους, η καταβολή μεγάλης προσπάθειας για λογική οργάνωση συλλογισμών & λέξεων, η αργή κατανόηση του νοηματικού περιεχομένου των λεγομένων του συνομιλητή και η χρήση υβριστικού λεξιλογίου.

Τέλος…

Το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του ατόμου που πάσχει από Alzheimer θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό και να δείχνει κατανόηση, υπομονή και να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι προσπάθειες για επικοινωνία εν καιρώ θα είναι ατελέσφορες & μάταιες και θα πέφτουν στο κενό και αυτό θα συμβαίνει διότι ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της ασθένειας είναι ότι αργά αλλά σταδιακά εκμηδενίζει τις ικανότητες επικοινωνίας με αποτέλεσμα οι λέξεις ή η συμπεριφορά ενός πάσχοντα να μην βγάζουν νόημα.

Οδηγίες Πρόληψης:

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να νοσήσει ένα άτομο από την νόσο Alzheimer μειώνονται σημαντικά όταν γίνεται καθημερινή λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Για τις γυναίκες η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση, επίσης, δίνουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πρόληψη της νόσου αλλά θα πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι να μπορούν να προκύψουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα. 

Συμβουλές αντιμετώπισης ασθενών:

• Να είστε διαλλακτικοί, συγκαταβατικοί & υπομονετικοί με τον πάσχοντα. Μην παίρνετε προσωπικά επιθετική συμπεριφορά της οποίας ενδεχομένως να γίνετε αποδέκτης και που η οποία οφείλεται στη νόσο.

• Δείξτε ενδιαφέρον, αφοσίωση, κατανόηση και στοργή στο αγαπημένο σας πρόσωπο.

• Αποφύγετε θορύβους. Η επικοινωνία είναι δυσχερής έως και αδύνατη σε ένα περιβάλλον γεμάτο συνεχή οπτικά ερεθίσματα και ήχους.

• Χρησιμοποιείστε απλή & καταληπτή γλώσσα. Η αντίθετη πρακτική θα οδηγήσει σε αποτυχημένη προσπάθεια για επικοινωνία με ένα άτομο που πάσχει από Alzheimer.

• Μην διακόπτετε.  Αποφύγετε κριτική, τάσεις για διόρθωση και αντίλογο σε ενδεχόμενη λεκτικό ατόπημα ή ακατάληπτο λεκτικό του πάσχοντος

• Χρησιμοποιείστε οπτικά ερεθίσματα για να βελτιώσετε την αναγνώριση των αντικειμένων.

• Μην διαφωνείτε, μην αντιδικείτε, μην διαπληκτίζεστε και μην λογομαχείτε με τον ασθενή απλά συμμορφωθείτε με την κατάσταση και προσαρμοστείτε στα δεδομένα, τις συνέπειες αλλά και την νέα κατάσταση που διαμορφώνει η νόσος που σίγουρα το κλίμα που δημιουργεί στα πλαίσια του οικογενειακού & κοινωνικού περιβάλλοντος αλλά και οι επιπτώσεις για τον ίδιο τον ασθενή είναι ιδιαιτέρως δυσχερείς & δυσάρεστες.

 Το βασικότερο…

• Παραμείνετε ψύχραιμοι, χαλαροί & ήρεμοι…

 

Επιστημονική ομάδα του kontasou.com

 

(71)