Μια οικονομικά βιώσιμη θεραπεία της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ή αλλιώς Γ.Α.Δ) είναι μια από τις συχνότερες ψυχικές ασθένειες.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή εμποδίζει τον άνθρωπο που υποφέρει από την απόλαυση της καθημερινότητάς του. Το υπερβολικό άγχος και η διάχυτη ανησυχία εμποδίζουν την εστίαση στην καθημερινή ευχαρίστηση και οδηγούν το άτομο στο να περιορίζει σημαντικά τη ζωή του.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ή αλλιώς Γ.Α.Δ) είναι μια από τις συχνότερες ψυχικές ασθένειες και συχνά συνοδεύεται και από μια σειρά άλλων καταστάσεων, όπως οι διαταραχές της διάθεσης, η χρήση ουσιών, οι διαταραχές προσωπικότητας, διαταραχή πανικού και η αγοραφοβία.

Ταυτόχρονα, το πολύ συχνά υψηλό κόστος της θεραπείας μπορεί να αποθαρρύνει κάποιον από το να αναζητήσει βοήθεια. Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητα διαφόρων μορφών ομαδικής ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής.

Με το σκεπτικό ότι μια ομαδική προσέγγιση μπορεί να είναι οικονομικά πιο βιώσιμη για έναν άνθρωπο που υποφέρει, η Dr Burt-Hill της Σχολής Ψυχολογίας του Queensland University of Technology πραγματοποίησε δύο μελέτες πάνω στην ομαδική θεραπεία για εννέα εβδομάδες και για 14 εβδομάδες.

Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα από περίπου 30 άτομα που συμμετείχαν σε ομάδες είτε Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας , ή Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, είτε Συναισθηματικά Εστιασμένης Θεραπείας. Σύμφωνα με την ερευνήτρια: «όλες οι μέθοδοι ψυχοθεραπείας που υπερέβαιναν τις 9 ή τις 14 εβδομάδες οδήγησαν σε μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων θλίψης. Τα καλά νέα, είναι ότι μετά από έξι μήνες βρήκαμε ότι οι συμμετέχοντες διατήρησαν αυτά τα κέρδη από την θεραπεία…»

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αυτό επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να λάβουν βοήθεια χωρίς να εμποδίζονται από το υψηλό κόστος θεραπειών.

Πηγή: www.healthcanal.com

(53735)