Εργασία: τροφή για την κατάθλιψη στους άνδρες

Τα προβλήματα και το στρες που δημιουργούνται στους άνδρες λόγω της επαγγελματικής απασχόλησης, είναι από τους κυριότερους παράγοντες που τροφοδοτούν την κατάθλιψη.

Απαιτήσεις και συνθήκες εργασίας 

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας, η απουσία ελέγχου στις ευθύνες που αναλαμβάνονται, οι εξωπραγματικές απαιτήσεις για μεγαλύτερες αποδόσεις, οι ανησυχίες για τη μελλοντική απασχόληση και ο κίνδυνος ανεργίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αρνητική συναισθηματική κατάσταση.

Επιπρόσθετα, οι διαμάχες που μπορεί να παρουσιαστούν με ανώτερους ή άλλους συναδέλφους στον επαγγελματικό χώρο, η αμοιβή που δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο της πραγματικής προσφοράς του άνδρα, η εργασία με βάρδιες, τα μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον, επιβαρύνουν τη σωματική και ψυχική υγεία του άνδρα.

Πολλές έρευνες λοιπόν αποδεικνύουν πως  για τους άνδρες η εργασία αποτελεί συχνά τροφή για την κατάθλιψη. Πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, οι ακριβείς αιτίες της κατάθλιψης δεν είναι συγκεκριμένες ή ίδιες. Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα με αλληλεπιδράσεις διαφόρων παραγόντων.

Ένα αδιάγνωστο πρόβλημα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σε αντίθεση με αυτό που παρατηρείται στις γυναίκες, η κατάθλιψη στους άνδρες παραμένει αδιάγνωστη. Οι άνδρες είναι απρόθυμοι να μιλούν για καταθλιπτικά συμπτώματα που τυχόν παρουσιάζουν. Τα αισθήματα αυτοελέγχου, ανεξαρτησίας και αρρενωπότητας που ριζώνουν βαθιά μέσα τους από την παιδική ηλικία, δεν τους επιτρέπουν να μιλούν για αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις που συνοδεύουν την κατάθλιψη.

Πολλοί προσπαθούν να μη δείξουν σημεία αδυναμίας και προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα μόνοι τους. Έτσι η νόσος παραμένει αδιάγνωστη και δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί θεραπεία. Τα συμπτώματα παραμένουν, δεν μπορούν να δοθούν φάρμακα ή άλλη κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και οι πάσχοντες άνδρες, συνεχίζουν να ζουν δυστυχισμένοι κάτω από τη σκιά της κατάθλιψης.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά να  δουλεύουν ακόμη περισσότερο, να απομονώνονται περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, να οδηγούν επικίνδυνα ή να καταφεύγουν σε κατάχρηση αλκοόλ ή σε άλλες επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Γίνονται ευερέθιστοι, νευρικοί, απογοητευμένοι, απομονωμένοι, παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά, αποφεύγουν δραστηριότητες οι οποίες τους ήσαν παλαιότερα ευχάριστες, αισθάνονται λύπη και απέλπιδες, πρέπει να ζητούν βοήθεια. 

(17934)