Ισορροπία στη σχέση: καλύτερη σεξουαλική ζωή

Η σεξουαλική μας ζωή έχει σχέση με το πόσο ισορροπημένη είναι η σχέση μας;

Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Deakin, έρχεται να επιβεβαιώσει με ισχυρά στοιχεία, την κοινή πεποίθηση ότι η σεξουαλική μας ζωή έχει μεγάλη σχέση με το πόσο ισορροπημένη είναι η σχέση μας.

Η ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Christina Stefanou, στην διδακτορική της έρευνα στην σχολή της Ψυχολογίας του Deakin στην Αυστραλία, αναζήτησε τη σύνδεση ανάμεσα στο είδος της σχέσης του ζευγαριού  και της σεξουαλικής λειτουργίας των δύο συντρόφων.

Τα πρώτα αποτελέσματα από δείγμα 127 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα δείχνει ότι υπάρχει πολύ ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο είδος της σχέσης και την σεξουαλική δυσλειτουργία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Η υπερβολική συναισθηματική εξάρτηση από τη μια και η δυσκολία εμπιστοσύνης από την άλλη σχετίζονται με περισσότερα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή.

Σύμφωνα με τη κα Στεφάνου: «Η αρχική ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που φοβούνται την απόρριψη ή την εγκατάλειψη και αποζητούν την εγγύτητα σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξαρτώνται υπερβολικά από τον/την σύντροφό τους, είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Παρομοίως, τα άτομα που βιώνουν με δυσκολία την εγγύτητα και το βρίσκουν δύσκολο να εξαρτώνται από το σύντροφό τους είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικών δυσλειτουργιών», λέει η Stefanou.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ευρήματα δείχνουν ότι η θεραπεία των σεξουαλικών δυσλειτουργιών θα ήταν πιο αποτελεσματική εάν πέρα από την αντιμετώπιση του συμπτώματος, λάμβανε υπόψιν και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των σχέσεων που επηρεάζουν τη σεξουαλική μας λειτουργία.

Πηγή: http://www.healthcanal.com

(14049)