Εποχιακή κατάθλιψη… Τι φταίει και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη την άνοιξη ή το καλοκαίρι, παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και της θάλασσας. Τι φταίει και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Το σύνδρομο της εποχιακής κατάθλιψης είναι συχνότερο κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της μειωμένης παραγωγής βιταμίνης D από την έλλειψη φωτός. Ωστόσο, φαίνεται ότι η έναρξη του καλοκαιριού δημιουργεί ένα πρόσθετο άγχος το οποίο σχετίζεται κατά πολύ με την εικόνα του σώματος, αλλά και με αλλαγές στο επίπεδο των ορμονών (σεροτονίνη και μελατονίνη).

Η εποχική κατάθλιψη φαίνεται να έχει βιολογικό υπόβαθρο, ωστόσο, στις μέρες μας οι οικονομικές δυσκολίες οι οποίες περιορίζουν ή απαγορεύουν τις διακοπές εντείνουν τη θλίψη και τη μελαγχολία.

Τα συνήθη συμπτώματα δεν διαφέρουν κατά πολύ από εκείνα της κατάθλιψης και εντοπίζονται στις αλλαγές των συνηθειών στον ύπνο και στη διατροφή, στη διάθεση και στα συναισθήματα. Επιπλέον η μειωμένη συγκέντρωση και προσοχή καθώς, επίσης, και οι αρνητικές σκέψεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύουν την κατάσταση.

Το καλοκαίρι συνήθως έρχονται μεγάλες αλλαγές στις συνήθειές μας και για πολλούς αυτές οι αλλαγές προκαλούν άγχος και το άγχος γνωρίζουμε καλά ότι σχετίζεται με την κατάθλιψη (τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, οι φοιτητές επιστρέφουν στο πατρικό, οι διακοπές φέρνουν αλλαγή περιβάλλοντος, οι φίλοι λείπουν, κτλ).

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και φοράμε λιγότερα ρούχα, αυτό προκαλεί για μερικούς δυσάρεστα συναισθήματα, καθώς σκέφτονται διαρκώς την εικόνα του σώματός τους και ντρέπονται γι αυτήν. Πολλοί είναι αυτοί που περιορίζουν το καλοκαίρι τις κοινωνικές επαφές, ιδίως όταν οι συναντήσεις γίνονται σε μέρη όπως μια παραλία, όπου θα εξέθεταν το σώμα τους περισσότερο.

Οι οικονομικές δυσκολίες ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση, κάνει τα καλοκαίρια να γίνονται πολύ ακριβά, με αυξημένα έξοδα λόγω διακοπών και μειωμένα έσοδα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα; 

  • Η αεροβική γυμναστική, όπως τρέξιμο και κολύμβηση, είναι πολύ σημαντική. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης βελτιώνουν τη διάθεση.

  • Αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και εξάσκηση στη θετική σκέψη. Όταν έρχονται οι αρνητικές σκέψεις, θα πρέπει να τις αφήνετε να περνούν, χωρίς να τις παίρνετε σοβαρά, χωρίς να τις πιστεύετε και χωρίς να νιώθετε ενοχές που τις έχετε.

  • Περάστε χρόνο µε ανθρώπους που εµπιστεύεστε και νιώθετε άνετα. Δημιουργείστε μια λίστα από εποικοδομητικές δραστηριότητες, μικρά πράγματα που θα σας άρεσε να κάνετε. Όταν «κολλήσετε» στην αρνητικότητα και την αυτολύπηση, κοιτάξτε τη λίστα σας και σκεφτείτε «τι από όλα αυτά θα μου άρεσε να κάνω τώρα;». Κάντε το, έστω και για πέντε λεπτά! Η λίστα δεν θα έχει το ρόλο της υποχρεωτικής ατζέντας, αλλά ενός «θησαυροφυλακίου» από χρήσιμες ιδέες.

Έρευνα της επιστημονικής ομάδας του kontasou.com

 

(6327)