Διατροφικές διαταραχές: πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα «μυστικά» των οικογενειών.

Κάθε χρόνο, ένα σημαντικό ποσοστό στου πληθυσμού βιώνει μια διατροφική διαταραχή και κεντρικοί πρωταγωνιστές είναι οι έφηβοι και οι νεαρές γυναίκες.

Υπάρχουν τρεις τύποι διατροφικών διαταραχών: η ανορεξία, η βουλιμία και τα επεισόδια υπερφαγίας.

Η ανορεξία (επίσης γνωστή και ως νευρική ανορεξία) είναι η κατάσταση στην οποία το άτομο μένει χωρίς φαγητό εξαιτίας της απόλυτης πεποίθησής του ότι είναι υπέρβαρο. Κάποιος που υποφέρει από νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από την άρνησή του να διατηρήσει το φυσιολογικό σωματικό του βάρος.

Το άτομο συνήθως βιώνει έναν έντονο φόβο ότι θα αποκτήσει βάρος και ότι θα γίνει υπέρβαρο. Αυτός ο φόβος είναι υπερβολικός γιατί δεν σχετίζεται με το πραγματικό σωματικό βάρος του ατόμου. Ακόμα και σε οριακό στάδιο (ακόμα και κοντά στο ενδεχόμενο του θανάτου) το άτομο συνεχίζει να έχει αυτό το φόβο. Στην περίπτωση αυτή το άτομο δεν μπορεί να εκτιμήσει ρεαλιστικά το βάρος του, αφού σε γνωστικό επίπεδο θεωρεί όντως ότι είναι υπέρβαρος/υπέρβαρη.

Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από την υπερβολική λήψη τροφής που ακολουθείται από αποβολή του φαγητού μέσω από την πρόκληση εμετού, την χρήση καθαρτικών ή διουρητικών ή κλυσμάτων.

Στην περίπτωση της υπερφαγίας, το άτομο έχει συχνά επεισόδια οπού καταναλώνει αυτό που οι άλλοι θεωρούν μια υπερβολικά μεγάλη ποσότητα φαγητού. Το άτομο αισθάνεται συχνά ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει πόσο έχει φάει.

Ένα άτομο που υποφέρει από μια διατροφική διαταραχή μπορεί να διαφύγει της προσοχής για πολλά χρόνια. Τα επεισόδια της υπερφαγίας, αλλά και η αποβολή του φαγητού μπορεί να γίνονται στα κρυφά και να ακολουθούνται από έντονο συναίσθημα ντροπής.

Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να διαγνώσκονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται όπως κάθε σοβαρή νόσος. Οι διατροφικές διαταραχές χρειάζεται να θεραπευτούν αποτελεσματικά, διαφορετικά μπορεί να απειλήσουν μέχρι και τη ίδια της ζωή του ατόμου.

Η αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φαρμακευτική θεραπεία αλλά και την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Πολύ συχνά, η βοήθεια και η αρωγή της οικογένειας στην θεραπεία του ατόμου που υποφέρει έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία της ανάρρωσης.

του kontasou.com

(38290)