Διαταραχές ύπνου, κίνδυνοι & τρόποι αντιμετώπισης…!

Πολλοί από εμάς έχει τύχει να παρακολουθούμε το ρολόι, όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε για μια νύχτα ή και παραπάνω. Αλλά για μερικούς, μια ανήσυχη νύχτα είναι ρουτίνα.

Το στρες και το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο ή να κάνει τα υπάρχοντα προβλήματα χειρότερα και έχοντας ήδη μια αγχώδη διαταραχή επιδεινώνει κατά πολύ το πρόβλημα.

Οι διαταραχές του ύπνου παρεμβαίνουν στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική λειτουργία. Το στρες ή το άγχος μπορεί να προκαλέσει μια νύχτα χωρίς ύπνο, όπως και μια ποικιλία από άλλα προβλήματα. Η αϋπνία είναι ο κλινικός όρος για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή δυσκολία διατήρησης του ύπνου ή ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί, ή ξύπνημα νιώθοντας κουρασμένοι.

Άλλες κοινές διαταραχές του ύπνου είναι η  άπνοια ύπνου (ροχαλητό προκαλείται από παρεμπόδιση των αεραγωγών) , υπνοβασία , και ναρκοληψία (αναπάντεχη υπνηλία). Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών και ο τριγμός των οδόντων (τριγμός των δοντιών) είναι όροι που μπορεί επίσης να συμβάλουν σε διαταραχές του ύπνου

– Αγχώδης Διαταραχή ή Διαταραχή του ύπνου: Ποιο Έρχεται Πρώτο;

Η ανησυχία προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και αντίστοιχα η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει κάποια αγχώδη διαταραχή.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα με χρόνια αϋπνία βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μιας διαταραχής άγχους.

– Κίνδυνοι για την υγεία…

Οι κίνδυνοι του ανεπαρκούς ύπνου εκτείνονται πολύ πέρα από την κούραση. Η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση στην εργασία ή το σχολείο, αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, και πολλά προβλήματα υγείας.

Επιπλέον τα άτομα με διαταραχές ύπνου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή προσβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση,  εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και παχυσαρκία. 

– Μειώστε το άγχος. Κοιμηθείτε ήσυχοι…

Για να μειώσετε το άγχος και το στρες:

Διαλογιστείτε… Δώστε έμφαση στην αναπνοή σας – εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά και βαθιά – σκεφτείτε ένα γαλήνιο περιβάλλον, όπως μια ερημική παραλία ή καταπράσινο λόφο.

Άσκηση. Η τακτική άσκηση είναι καλό για την σωματική και ψυχική σας υγεία. Παρέχει μια διέξοδο για απογοητεύσεις και απελευθερώνει τη διάθεση-την ενίσχυση ενδορφινών.

Δώστε προτεραιότητα στον προγραμματισμό σας. Αφιερώστε το χρόνο και την ενέργειά σας σχετικά με τα καθήκοντα που είναι πραγματικά σημαντικά, σε σχέση με τα μικρότερα για να φεύγουν τα μεγάλα βάρη και να νιώθετε ήρεμοι.
Μουσική. Ηρεμώντας με την βοήθεια της μουσική μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας.

Επαρκή ποσότητα του ύπνου… επαναφορτίζει το μυαλό σας και βελτιώνει την εστίαση, τη συγκέντρωση και τη διάθεση σας.
Μιλήστε με κάποιον. Αφήστε τους φίλους και την οικογένεια να γνωρίζουν για να σας βοηθήσουν.

Επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(13001)