Διαδίκτυο & Ψυχική Υγεία…!

Μπορεί η χρήση του διαδικτύου να προκαλέσει κατάθλιψη;

Μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Leeds και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Psychopathology το 2010, έδειξε ότι υπάρχει σοβαρή συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης του ιντερνέτ και της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι κάποιοι από του χρήστες του ίντερνετ ανέπτυξαν μια καταναγκαστική συμπεριφορά και αντικατέστησαν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση με διαδικτυακούς τόπους συνομιλίας (online chat rooms) και αλληλεπίδραση μέσα από κοινωνικά δίκτυα.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι αυτό το είδος της εθισμού μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με την επικεφαλή της έρευνας Catriona Morrison η μελέτη έρχεται να υποστηρίξει την κοινή πεποίθηση ότι η υπερβολική χρήση του ίντερνετ, που αντικαθιστά την φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου μπορεί να συνδέεται με ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και ο εθισμός.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το τον Αύγουστο του 2010 και μελέτησε κινέζους και αυστραλούς μαθητές, έδειξε ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με έναν παθολογικό τρόπο είχαν 2.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή κατάθλιψη σε σχέση με όσους δεν κάνουν υπερβολική χρήση του διαδικτύου.

Πώς όμως η χρήση του διαδικτύου μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μεταβάλλει τον τρόπο ζωής μας και ευνοεί τις συνθήκες ανάπτυξης κατάθλιψης. Ένας απλός παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει την κατάθλιψη στους χρήστες διαδικτύου είναι για παράδειγμα το ότι δεν κοιμούνται σωστά, λέει ο Joseph Garbely, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στο Friends Hospital της Νέας Φιλαδέλφειας. Επίσης, όσοι κάνουν κατάχρηση του ίντερνετ δεν τρώνε σωστά και δεν συνδέονται με έναν υγιή τρόπο με άλλους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αντίθετα εγκλωβίζονται σε διαδικτυακά παιχνίδια και σε «φανταστικές» σχέσεις. Έτσι ξεδιπλώνεται μπροστά τους ο δρόμος για την κατάθλιψη.

Κάθε δραστηριότητα που περιορίζει την αλληλεπίδραση του ατόμου με τους άλλους, με μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό περιορισμό της κοινωνικότητας του ατόμου. Τα άτομα αυτά υποφέρουν από κοινωνική στέρηση, είναι ευερέθιστα, παρουσιάζουν εναλλαγές στη διάθεση τους, έχουν δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη ανησυχία, πιθανή επιθετική συμπεριφορά και παρορμητικότητα.

Πώς όμως μπορούμε να προλάβουμε τον εθισμό στο διαδίκτυο;

Εάν ανησυχείτε ότι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου μπορεί να μετατραπεί σε εθισμό, δείτε μερικές απλές πρακτικές για να την αποφύγετε.

Οριοθετείστε τη χρήση. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα κάνετε χρήση του διαδικτύου και φροντίστε να μην το υπερβείτε.

Χρησιμοποιήστε το για να συνδεθείτε. Συνδεθείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας, χρησιμοποιώντας κοινωνικές ιστοσελίδες όπως το Facebook ή το Twitter.

Προσέξτε για τα προειδοποιητικά σημάδια. Αν αποφεύγετε τους φίλους και την οικογένεια σας για να σερφάρετε στο Διαδίκτυο, παρακάμπτετε γεύματα, αποφεύγετε καθημερινές ευθύνες, ή παραμελείτε την προσωπική σας υγιεινή, τότε είναι σημαντικό να διερευνήσετε το κατά πόσο έχετε ένα πρόβλημα. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε κατά πόσο η χρήση του ίντερνετ επιδρά στην καθημερινότητά σας.

Βασιστείτε στη δύναμη των άλλων. Μια απλή λύση είναι να επιτρέψετε στους φίλους σας να σας επιτηρούν και να σας επιπλήττουν όταν αφιερώνετε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Ομοίως, οι έφηβοι θα πρέπει να ελέγχονται, εντός φυσιολογικών πλαισίων, από τους γονείς.

Πηγές : http://www.leeds.ac.uk http://www.webmd.com

(5979)