Βρείτε το δικό σας νόημα της ζωής και ζήστε περισσότερο

Το αίσθημα του σκοπού στη ζωή είναι παράγοντας μακροζωίας.

Η αίσθηση ότι έχετε ένα σκοπό στη ζωή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας Patrick Hill, τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά γιατί «… μας δείχνουν ότι η εύρεση μιας κατεύθυνσης για τη ζωή και ο καθορισμός των συνολικών στόχων για το τι θέλετε να επιτύχετε, μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά να ζήσετε περισσότερο, ανεξάρτητα από το πότε θα βρείτε το σκοπό σας».

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι η εξεύρεση σκοπού στη ζωή μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που είναι γνωστοί για την πρόβλεψη της μακροζωίας.

Ο Χιλ και οι συνάδελφοι του εξέτασαν τα δεδομένα πάνω από 6000 συμμετεχόντων, με έμφαση στο σκοπό ζωής τους (π.χ., «Μερικοί άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα στη ζωή, αλλά δεν είμαι ένας από αυτούς»), καθώς και σε άλλες ψυχοκοινωνικές μεταβλητές που διαμόρφωσαν θετικές σχέσεις με άλλους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού (νοήματος) στη ζωή προέβλεπε σταθερά χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε όλη τη διάρκεια της ζωής, που δείχνει το ίδιο όφελος για τους νεότερους, τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες σε όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Η αίσθηση του σκοπού είχε παρόμοια οφέλη για τους ενήλικες, ανεξάρτητα από το καθεστώς συνταξιοδότησης, γνωστό παράγοντα κινδύνου θνησιμότητας. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάτι μοναδικό για την εύρεση ενός σκοπού που φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής,» λέει ο Hill.

Πηγή: http://www.sciencedaily.com/

(2781)