Βοηθώ τους γονείς μου με κατάθλιψη

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ένα γονέα με ψυχική διαταραχή;

Η επιβάρυνση της κατάθλιψης στο περιβάλλον του ανθρώπου που νοσεί είναι αναμφισβήτητη: οι επιπτώσεις της νόσου δεν αφορούν μόνο το άτομο που υποφέρει, αλλά επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα μέσα στο οποίο κάποιος βρίσκεται (π.χ. οικογένεια, εργασία).

Είτε κάποιος ζει μαζί με ένα γονιό που νοσεί, είτε ζει το πρόβλημα από απόσταση, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολή. Οι επιπτώσεις μπορεί να ποικίλουν, είναι όμως σοβαρές, είτε κάποιος είναι ένας αυτόνομος ενήλικας, είτε ένα μικρό παιδί που ακόμα εξαρτάται από τους γονείς του.

Ειδικά στις περιπτώσεις των σοβαρότερων μορφών της νόσου, είναι επίπονο να βλέπεις κανείς του το γονιό του αποσυρμένο, αδύναμο και ανήμπορο. Μπορεί ακόμα και να έχετε μπει στη διαδικασία να φροντίζετε ο ίδιος τον πατέρα ή τη μητέρα. Μια τέτοια κατάσταση είναι σίγουρα δυσάρεστη γιατί ως παιδιά έχουμε πάντα την ανάγκη να θυμόμαστε τους γονείς μας δυνατούς και επαρκείς.

Ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκεται κανείς, μπορεί να κάνει λιγότερα ή περισσότερα για να βοηθήσει το γονιό του. Αν και δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε ένα γονιό, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να τον υποστηρίξουμε:

Ενημέρωση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την ψυχική ασθένεια του γονέα σας, έτσι ώστε να καταλάβετε τι συμβαίνει. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς και το γονιό σας.

Πάρτε ακριβείς πληροφορίες. Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποια συμπεριφορά είναι μέρος της ασθένειάς τους και ποια συμπεριφορά είναι φυσιολογική. Για παράδειγμα, όλοι κάποιες στιγμές θυμώνουμε ή είμαστε αναστατωμένοι και αυτό είναι φυσιολογικό.

Μιλήστε στο γονιό σας. Η σιωπή γύρω από το πρόβλημα είναι πολλές φορές το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανεύρεση λύσης. Εκφράστε στο γονιό σας το πώς νιώθετε και το τι σκέφτεστε για τη δυσκολία του.

Στηριχθείτε σε ενήλικες. Αν είστε ανήλικος, έφηβος ή μετέφηβος προσπαθήστε να μιλήσετε και να πάρετε υποστήριξη από έναν ενήλικα που βρίσκεται κοντά στην οικογένεια.

Απευθυνθείτε σε ειδικούς. Αν έχετε ένα γονιό με κατάθλιψη είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο ή ένα ψυχίατρο, προκειμένου να σας βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος. Μην ξεχνάτε ότι η κατάθλιψη δεν αφορά μόνο το άτομο που υποφέρει και ότι μπορεί να χρειάζεστε και οι ίδιοι βοήθεια.

Δείξτε ενδιαφέρον. Δεν μπορείτε να σώσετε τους γονείς σας. Πολλές φορές είναι αρκετό να ενδιαφέρεστε για το πώς είναι, να ρωτάτε και να δίνετε σημασία σε μικρές καθημερινές πράξεις που δείχνουν ενδιαφέρον.

Μην υπερεκτιμάτε τις αντοχές σας. Η κατανόηση και η φροντίδα μπορεί να βοηθήσουν πολύ. Όμως πολλές φορές και ειδικά σε πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης είναι απαραίτητο για τον ασθενή να έχει την φροντίδα ενός ειδικού. Αν ο γονιός σας εκφράσει σκέψη ή πλάνο να βλάψει τον εαυτό του, τότε θα πρέπει άμεσα να πάρει ψυχιατρική υποστήριξη.

Μην το παίρνετε προσωπικά. Πολλές φορές βιώνουμε την απόσυρση και την ατονία των γονιών μας ως απόρριψη. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε ποια συμπεριφορά οφείλεται στην ψυχική δυσκολία και να μην νιώθουμε ότι κάτι έχουμε κάνει λάθος.

Φροντίστε τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της βοήθειας προς το γονιό, και της δικής σας προσωπικής ζωής. Είστε νέος και είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα που και οι άλλοι νέοι κάνουν.

Αποδεχθείτε τα συναισθήματά σας. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ενοχή, άγχος, θυμό, σύγχυση, θλίψη, αμηχανία και μοναξιά.

(1350)